Oběd o půl desáté? Důchodci si stěžují

Klientům domova s pečovatelskou službou vadí, že jim vozí obědy příliš brzo.

Každý normální člověk obědvá ve dvanáct hodin. O tom je přesvědčený Kamil Škrobák, klient domova s pečovatelskou službou v ulici Seniorů v Břeclavi.

„Není nám proto jasné, proč nám do penzionu dováží obědy už v deset hodin. V sobotu i v neděli ještě mnohem dříve. Je to snad proto, aby paní kuchařky v Domově důchodců, odkud nám obědy vozí, měly dříve padla?“ stěžuje si Škrobák.

Obědy, za které klienti penzionu platí pětačtyřicet korun, jim dováží společnost Remedia z nedalekého Domova důchodců. Tam je kuchařky připravují od šesti hodin ráno. Obědy jsou tak připravené k rozvážení už v deset hodin dopoledne.

Ohřívaný oběd

„Obědy rozdáváme podle toho, kdy nám je dovezou. Neovlivníme, v kolik hodin to je. Obědy se navíc musejí vydávat při určité teplotě. Nebráníme se tomu, aby nám je z domova vozili později,“ řekla vrchní sestra Oblastní charity Břeclav Helena Fialová, která o klienty penzionu pečuje. Pomocnice v kuchyni Věra Pafkovičová namítla, že klienti, kteří si nechtějí sníst oběd hned, si ho můžou později přihřát. Ne všichni ale mají k dispozici mikrovlnku.

Navíc si z domova důchodců jezdí zpátky pro nádobí už ve čtvrt na dvanáct. „V té době už musíme mít nádobí umyté a připravené na vrácení,“ popsala Pafkovičová. Ředitelku Domova seniorů v Břeclavi Danu Botkovou, odkud se obědy rozvážejí, situace v penzionu překvapila. „O tom, že klientům vydávají obědy tak brzo, jsem nevěděla. Můžeme s charitou jednat, aby to bylo později. Jedinou podmínkou podle hygienických předpisů je, aby klietni snědli své obědy do tří hodin od jejich uvaření,“ řekla ředitelka, která chce problém začít řešit.