Obhájci soukromí se pustili do konzole Xbox kvůli povinnému připojení k internetu

Xbox

Xbox Zdroj: ctk

Hráč ovládá systém a v žádném případě to není naopak. Tak se brání společnost Microsoft kritice ze strany obhájců soukromí. Těm vadí, že nová konzole Xbox One musí být připojená k internetu a je vybavená kamerou. "Žádný Xbox není velký bratr, který špehuje uživatele," míní manažer Microsoftu Marc Whitten.

Kritici nové herní konzole se obávají, že soukromí hráčů může být narušeno kvůli povinnému připojení na internet a kameře, která sleduje hráčův pohyb, gesta či dokonce výraz obličeje. „Na ochranu soukromí jsme velmi opatrní, mírní kritiku Marc Whitten z Microsoftu, který obavy považuje za neopodstatněné.

Technologie Kinect podle něj funguje právě opačně. Má hráči umožnit snadnější kontrolu hry a přesnější ovládání,“ řekl Whitten. Ovšem kamera, která je důležitou součástí konzole dokáže nejen zachytit gesta k ovládání, ale také přesně rozpozná obličeje a přesný počet lidí, kteří před obrazovkou sedí.

Obhájce soukromí v obavách utvrdilo odhalení amerického sledovacího systému. „Náš Xbox není ten Big Brother, kterého se bojí“ řekl v reakci Whitten. Microsoft si podle svých manažerů dokáže jen velmi těžko představit, že by se mládež, které videohrám holduje stala terčem sledování americké tajné služby. Agenti podle Microsoftu nemají zájem o to, aby sledovali herní návyky uživatelů.