Objeví se nové internetové domény .london .nyc i .berlin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Firmy, organizace, ale i jednotlivci se již brzy dočkají zavedení nové doménové adresy specifické pro konkrétní město jako například Londýn, New York, Miami a další. Od dnešního rána Londýn přijímá registrace pro doménu .london. Fungovat začne na konci července.

Od letošního ledna začala organizace, která poskytuje a reguluje globální jména domén (ICANN), vydávat nové specifické koncovky webových stránek s názvy měst. Zatím zhruba 60 měst získalo povolení pro své specifické internetové adresy.

Nové domény mají pomoci společnostem oživit jejich působení na webu a zvednout jejich žebříčky vyhledávání a návštěvnosti. Také se předpokládá, že díky novým městským internetovým doménám stoupnou zisky firem. Obyvatelé měst i turisté snadněji najdou obchod či podnik, protože je na ně webová adresa přímo odkáže.

Čeká se velký zájem

Předpokládá se, že poptávka po specifických webových odkazech, zejména na .london, bude vysoká. Podle organizace London & Partners každá čtvrtá společnost si v hlavním městě Anglie zažádá o novou doménu pro své webové stránky, uvedla to pro server CNN.

Cena za registraci a zachování nové domény .london se bude pohybovat mezi 30 až 50 librami ročně (přibližně 1000 – 1700 korun). Jednotlivci i podniky mohou registrovat své domény pomocí webových stránek jako je GoDaddy.com.

Pořadí měst vybrala ICANN losováním, Berlín a Londýn byly mezi prvními. Berlín už přijal na 50 000 žádostí na .berlin. V blízké době se objeví i domény .nyc, .miami, .vegas, .tokyo a .paris. Zatím není jasné kdy se na internetu objeví také registrace .prague. Proces rozdělování postupuje pomalu, protože podle ICANN by infrastruktura globálního internetu nebyla schopna zvládnou spuštění domén všech měst najednou.