Obrana koupila počítačové licence pětkrát dráž, nahrazuje „xpéčka“

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: ctk

Centrální nákupy nemusí být vždy tou nejefektivnější cestou, jak ušetřit. Potvrzuje to zakázka na licence Microsoftu pro 10 tisíc pracovních stanic a odpovídající množství serverů pro armádu. Podle informací deníku E15 byla uzavřena v uplynulých dnech.

Zatímco v letech 2010 až 2012 ministerstvo obrany za tato oprávnění zaplatilo dohromady 72 milionů korun, nyní je přišla na více než 362 milionů. A přitom jde opět o tříleté období. Rezort navíc už příští rok zeštíhlí zhruba o dva a půl tisíců zaměstnanců, takže tolik licencí ani potřebovat nebude.

„Zvýšení je způsobeno tím, že vlastníme velké množství licencí na výrobcem už nepodporované systémy, což jsou zejména Windows XP. Musí tak dojít ke generační obměně,“ sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Pětinásobek je zarážející

S novými licencemi úřad podle něho získá i tříletou technickou podporu, která umožní bezplatný přístup k nejaktuálnějším verzím softwaru. Odborníky toto vysvětlení příliš neuspokojilo. „Takový upgrade vždy stojí víc než předchozí řešení. Pětinásobné zvýšení je ale zarážející,“ uvedl IT analytik Jan Sedlák.

Určitou možností by podle něj pro armádu mohl být například i systém OpenOffice, který se stahuje zdarma. „V zásadě jde o ekvivalent MS Office, i když ne tak dokonalý. Jeho využití si dovedu představit, i když by to zřejmě vyžadovalo dohodu celé státní správy,“ dodal Sedlák.

Dodávky z vnitra

Podle mluvčího Pejška je cena výsledkem jednání ministerstva vnitra s Microsoftem, protože oba subjekty uzavřely už v roce 2009 za tehdejšího šéfa rezortu Ivana Langera (ODS) rámcovou smlouvu.

To znamená, že minulý i současný kontrakt pro vojáky nepodepsala obrana, ale vnitro, které řeší dodávky produktů softwarové společnosti pro celou státní správu. „Co se týče Microsoftu, vnitro je centrální zadavatel,“ dodal Pejšek.

Příliš mnoho licencí

Analytik Sedlák potvrdil, že nahrazení zastaralých „xpéček“ čeká všechna ministerstva a další státní úřady a instituce.
Kromě přemrštěné ceny je zarážející i počet nakoupených 10 tisíc licencí. Armáda bude už v příštím roce poměrně výrazně propouštět. Nedobrovolně ji opustí rovná dvanáctina ze současných asi 30 tisíc vojáků a civilistů.

Sdružení Acta Non Verba spočítalo, že výdaje úřadů na IT se liší v řádech desítek tisíc korun na jednoho zaměstnance. Nejvíce plýtvá ministerstvo pro místní rozvoj, které ročně za IT pro jednoho pracovníka utratí 215 tisíc korun, druhý je pražský magistrát s 167 tisíci a třetí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se 70 tisíci. Naopak u soukromých firem se tyto výdaje pohybují pod 10 tisíci korunami.