„Obvaz v injekci“ XStat zachránil první život

"injekce" XStat

"injekce" XStat Zdroj: revmedx.com/

Unikátní zdravotnická pomůcka známá pod jménem XStat zachránila první život. Takzvaný obvaz v injekci přitom dostal svolení k použití v civilním a vojenském sektoru před necelým rokem. Mezi zdravotnickými inovacemi a technologiemi tak jde o sprintera.

Je to zhruba dva roky, co společnost RevMedx představila svoji netradiční verzi obvazu: tubu naplněnou drobnými houbičkami, které po vpravení přímo do rány expandují a tlakem „zevnitř“ zastavují krvácení. Vynález poté velmi rychle získal v USA povolení k použití nejen v civilním, ale i vojenském sektoru. RevMedx nedávno potvrdila, že její novinka zachránila první život.

Nově vyvinutá technologie či vynálezy se často do reálného použití dostávají se značným zpožděním. Třeba legendárnímu penicilinu trvalo 11 let, než byl poprvé využit, desetiletou prodlevou si prošel i okysličovací přístroj pro mimotělní oběh krve. XStat je tuba naplněná celulózovými houbičkami, které mají průměr necelý jeden centimetr. Jsou potažené látkou urychlující srážení krve a dezinfekční látkou chitosan, v ráně přitom velmi rychle bobtnají, svůj objem zvětší až desetkrát. I velmi rozsáhlé rány tak zaplní zhruba do dvaceti sekund a krvácení zamezí na další čtyři hodiny.

Jako poslední možnost k záchraně života XStat využili polní chirurgové, kteří operovali vojáka severoatlantické aliance. Ten byl v boji postřelen do levého stehna, utrpěl těžké poranění svalu a silné krvácení ze stehenní tepny. Ani po sedmihodinové operaci však lékaři nebyli schopni zastavit reziduální krvácení z rány, rozhodli se proto aplikovat v jejich očích stále ještě experimentální XStat. K zamezení krvácení prý došlo takřka okamžitě a voják mohl být ve stabilním stavu převezen do léčebného zařízení v zázemí.

„Je to pro nás a samozřejmě pro naše armádní partnery ohromný úspěch,“ nechal se v této souvislosti slyšet šéf RevMedx Andrew Barofsky. Podle něj mají obdobnou verzi XStatu k dispozici zhruba půl roku také civilní záchranné složky, od nich však firma zatím žádnou statistiku či informaci o využití nedostala.