Obyčejně neobyčejná romance o lásce, která uměla dospět

Jeden den (Anne Hathawayová,
Jim Sturgess)

Jeden den (Anne Hathawayová, Jim Sturgess) Zdroj: hce

Jak ukázalo Zahřívací kolo, převést do filmu knihu Brita Davida Nichollse není lehké, dokonce ani když si k němu scénář napíše sám autor. Adaptace jeho nejúspěšnějšího románu Jeden den nicméně dopadla velmi dobře. Nicholls ve svém scénáři vystihl to nejdůležitější na příběhu dvou odlišných lidí, kteří museli nejdřív dospět, než se mohli pořádně milovat.

A dánská režisérka Lone Scherfigová (Škola života) dokázala projet více než dvaceti lety jejich života, do nichž příběh vstupuje každého 15. července, s lehkonohou samozřejmostí a svižným šarmem. Film nemůže být tak komplexní jako Nicholls na 430 stranách. Jeho předloha, jíž se věrně držel, však snímek vybavila množstvím duchaplných dialogů a řadou detailů, aby se i tady z mozaiky momentů mohl složit alespoň náčrt života.

Jeden den i díky tomu nevypadá jako obyčejné romantické melodrama. Nebo možná jen na první pohled a poslech. Už kvůli odbornici na sladkobolnou náladu hudebnice Rachel Portmanové, jejíž jemný hudební doprovod měl ustoupit něčemu, co by šlo více proti sentimentálním ozvěnám tónu osudů Dextera (Jim Sturgess) a Emmy (Anne Hathawayová).

Jak se na povrchu podobně nostalgicky zkrášlený film liší od obyčejné červené knihovny, vysvítá nejvíc v okamžicích, kdy se Jeden den zachová jinak. Kdy přeskočí události, na nichž by se jinde stavělo, když neskončí ani jako pohádka, ani jako tragédie, ale něco mezi tím, protože Nichollsovy příběhy oscilují vždycky mezi slzami a smíchem.

Také pohlední a v případě Anne Hathawayové slavní herci tu nejsou jen na ozdobu, ale přesvědčivě pokrývají proměny módy i věku. Z radikální podceňované dívky a samolibého zhýčkaného kluka v ženu a muže, kteří v tom druhém nakonec našli tu nejlepší stránku. A především, Jeden den, kde se romantický vztah nevyvíjí náhle ani přímočaře, nevypráví jen o tom, jak se on a ona dali dohromady. Je to hezký film o lásce obecně, síle, kterou dává, a zkušenostech, jež pomáhají najít cestu zmatkem zvaným život.

Jeden den (romantický, USA, 118 minut)Režie: Lone Scherfigová
Hrají: Anne Hathawayová, Jim Sturgess, Rafe Spall, Romola Garaiová
Premiéra: 6. října
Hodnocení: 70 %

Autorka je spolupracovnicí redakce