Ocelový půvab Paříže. Eiffelova věž slaví 130 let

Eiffelova věž

Eiffelova věž Zdroj: Profimedia

Eiffelova věž
Gustave Eiffel
Eiffelova věž
Eiffelova věž
Eiffelova věž
34
Fotogalerie

Zpočátku se Pařížanům nelíbila a pořádali akce za její odstranění. Dnes slaví Eiffelova věž 130 let od dostavení.

Eiffelova věž se začala stavět v roce 1887 na počest francouzské revoluce a Světové hospodářské výstavy, která se v roce 1889 v Paříži konala. Tato ocelová konstrukce, která je nejznámější pařížskou dominantou, byla až do roku 1930, kdy byla postavena Chrysler Building, s výškou 300,65 metru nejvyšší stavbou světa. Dnes měří včetně antény na vrcholu 324 metrů. Je pojmenována po svém konstruktérovi Gustavu Eiffelovi. Věž byla dostavěna 31. března 1889.

Věž patří k nejnavštěvovanějším památkám světa, ročně si ji prohlédne několik milionů turistů. A je také patrně nejvíce napodobovanou památkou, po světě existuje bezpočet jejích replik, více či méně známých. Řadí se k nim i pražská Petřínská rozhledna.

Přitahuje i dobrodruhy. V roce 1912 z prvního patra skočil rakouský krejčí Franz Reichel, který chtěl vyzkoušet "padákový" kabát vlastní konstrukce. Údajně zemřel strachem ještě před dopadem na zem. Jindy podobné kousky skončily úspěšně - například v květnu 2006 skočil z třetího patra s padákem Belgičan Johan Vervoort.

Podívejte se na historické fotografie