Od knedlíků vzhůru ke hvězdám

Z bývalé škodovácké jídelny vznikne planetárium. V sídle Techmania Science Centra vyrostou laboratoře a dílny.

Vidět Velký vůz a Severku v pravé poledne v Plzni? Od roku 2014 by se obloha plná hvězd pod střechou mohla stát v krajské metropoli zase skutečností. Tedy, pokud se povede realizovat projekt Regionálního technického muzea, které spravuje Techmania Science Centrum. Společnost chce za 600 milionů přestavět sídlo Techmanie, součástí plánu je i přebudování bývalé škodovácké jídelny na planetárium.

Hvězdy dvakrát

Nová hvězdárna a planetárium budou mít dva astronomické sály. „Velký, se sklopeným hledištěm pro 160 posluchačů. Může se využívat jako přednáškový sál nebo virtuárium. Měly by tu být i výstavní prostory a expozice,“ vysvětluje architekt Jan Soukup, jehož ateliér projekt přestavby připravil. Strop malého planetária bude tvořit samonosná kopule, pro velké planetárium bude kopule zavěšená na samostatné vnější nosné konstrukci.

„V bočních přístavcích jsou navržené klubovny, knihovny, kanceláře a technické zázemí,“ upřesňuje Soukup. Z bývalé jídelny povede most do prvního patra Techmanie. Tady vyrostou díky evropským dotacím nové laboratoře, klubovny, dílny a také školicí místnosti. Šance na úspěch Plzeň měla hvězdárnu a planetárium U Hamburku do roku 1997, potom se do budovy po rekonstrukci přestěhoval Městský soud. Příspěvková organizace města Hvězdárna a planetárium od té doby živoří na periferii a zajišťuje pouze přednášky a noční sledování oblohy v přírodě. Do nového projektu planetária by mohla přispět projekčním zařízením planetária, které zatím odpočívá v bednách.

„Do malé kopule by šlo zařízení z Hamburku po určité úpravě použít, má cenu řádově několik milionů korun,“ podotýká šéf planetária Lumír Honzík. V současnosti je Plzeň jediným velkým městem v republice, kde planetárium nefunguje. Vedení Techmanie podalo žádost o dotaci na konci června. A protože v evropském operačním programu, zaměřeném právě na rozvoj science center, jsou připraveny více než dvě miliardy korun, má to plzeňské, které vzniklo jako pilotní projekt v republice, reálnou šanci na úspěch.