Odbyt osobních počítačů dále klesá kvůli silnému dolaru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Celosvětový odbyt osobních počítačů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 9,6 procenta na 64,8 milionu přístrojů. Znamená to pokles už šesté čtvrtletí za sebou a poprvé od roku 2007 odbyt činil méně než 65 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Hlavní analytička Mikako Kitagawaová upozornila, že významnou roli v poklesu dodávek nadále hraje silný kurz dolaru, který v řadě zemí zvyšuje ceny osobních počítačů. K poklesu odbytu přispěl i nepříznivý vývoj hospodářství v Latinské Americe a v Rusku, jejichž ekonomiky se potýkají s negativními dopady nízkých cen ropy.

„Meziroční pokles odbytu vykázaly všechny velké regiony. Nejprudší pokles zaznamenala Latinská Amerika, kde se odbyt propadl o 32,4 procenta,“ uvedla Kitagawaová. Společnost Market rovněž upozornila, že na rozvíjejících se trzích dávají zákazníci před osobními počítači přednost smartphonům.

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači ve čtvrtletí zůstala čínská společnost Lenovo. Té sice odbyt klesl o více než sedm procent na 12,5 milionu přístrojů, tržní podíl se ale zvýšil na 19,3 procenta z 18,8 procenta před rokem. Druhé místo obsadil americký rival Hewlett-Packard, za kterým následoval další americký konkurent Dell.