Odbyt osobních počítačů ve čtvrtletí klesl, zřejmě kvůli dolaru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Celosvětový odbyt osobních počítačů ve třetím čtvrtletí klesl o 7,7 procenta na 73,7 milionu kusů. Uvedla to ve čtvrtek výzkumná společnost Gartner. Pokles dává do souvislosti se silnějším kurzem dolaru, kvůli němuž počítače zdražily. Podle konkurenční výzkumné společnosti International Data Corporation (IDC) se odbyt počítačů snížil o 10,8 procenta na 71 milionů kusů.

Na celkový odbyt mělo podle Gartneru jenom minimální vliv spuštění nového operačního systému Windows 10, který je jako první určen pro osobní počítače, tablety i telefony. Americká softwarová společnost Microsoft ho začala nabízet v červenci a uživatelům starších verzí nabídla, že si nový systém mohou do roka od začátku prodeje stáhnout zdarma. Právě tuto možnost, tedy stáhnout si program do svých starých počítačů, uživatelé podle Gartneru volili.

Analytici „pozorují určité náznaky budoucí stabilizace a růstu“ na trhu s osobními počítači, uvedl Gartner. Firma v červenci uvedla, že oživení na světovém trhu s osobními počítači do příštího roku neočekává.

Dolaru v poslední době pomáhaly k růstu naděje na zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Od začátku roku do čtvrtka stoupla americká měna ke koši šesti hlavních světových měn o více než pět procent.

„Trh s osobními počítači se dál propadá, jak se čekalo, co se ale týče budoucího odbytu, zůstáváme optimističtí,“ poznamenal analytik Jay Chou ze společnosti IDC.