Ohromné oko nalezené na Floridě může patřit chobotnici

oko

oko Zdroj: trbimg.com

Ohromné oko, které tento týden nalezl náhodný chodec na floridské pláži, vyvolalo velký zájem amerických médií i mezi přírodovědci. Podle profesorky biologie z univerzity v Mimai patří zřejmě chobotnici žijící ve velkých hloubkách nebo velkému mečounovi.

Ohromné oko velikosti softbalového míče nalezl jistý Gino Covacci, když se šel ráno projít na pláži ve městě Pompano Beach. Oko, které prý ještě krvácelo, vzal do plastikové tašky a na doporučení policie předal místnímu úřadu pro ochranu přírody. Ten bude oko nyní zkoumat ve svém výzkumném středisku v St. Petersburgu.

Heather Brackenová-Grissomová, profesorka biologie z Florida International University, agentuře AP řekla, že začala o nálezu diskutovat s kolegy, jakmile se objevil snímek nalezeného oka na internetu.

Podle ní by mohlo patřit velkému mečounovi nebo chobotnici žijící ve velkých hloubkách. Čočka i zornice oka připomíná tento orgán chobotnic, který může dosahovat velikosti fotbalového míče a může se snadno oddělit od těla, uvedla Brackenová-Grissomová.