Opravy úřadu jen tak neskončí

Nové krajské sídlo v Hradci je opět v opravě. Navzdory původním plánům bude náměstí rozkopané i příští rok.

Pivovarské náměstí v Hradci Králové, ze kterého začalo krátce po dokončení zatékat do krajského úřadu, se bude opravovat i příští rok. Práce na nápravě chyb při stavbě za téměř dvě miliardy korun měly probíhat do září. Nyní se ukázalo, že budou pokračovat ještě na jaře.

„Část náměstí směrem k Velkému náměstí se bude opravovat až příští rok. Práce začnou zřejmě začátkem května,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner.

Polovina náměstí je nyní rozkopaná, opravy uzavřely i schodiště od zimního stadionu. „Celé náměstí je vlastně střecha úřadu, kterou kvůli špatné izolaci teče dovnitř. Po opravách střechy budou následovat opravy poškozeného interiéru,“ řekl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Obyvatelům Hradce Králové většinou nevadí samotné stavební práce a omezení, ale spíše fakt, že tak nákladná stavba není kvalitní.

„Svědčí to o nekvalitní práci a bude to stát zbytečně další peníze, přestože říkají, že se všechno opraví v rámci záručních lhůt. Je pro mne nepochopitelné, že se prostavěly takové peníze a práce není kvalitní. Myslím si, že selhala i kontrola,“ uvedla Drahomíra Hurdálková z Hradce Králové.

Kraj řeší i další potíže vzniklé při stavbě úřadu dokončeného před necelými třemi lety a oceněného jako Stavba roku 2008.

„Průběžně řešíme reklamace různých závad týkajících se například sádrokartonů či fasády na nádvoří, poškozené jsou i některé podlahové krytiny,“ přiblížil Derner.

Celý komplex přitom kraji nepatří. Pořídil si jej na leasing od firmy Immorent.

„Problém je, že kraj je pouhým podnájemcem krajské správy nemovitostí, která je nájemníkem firmy Immorent. Přestavba byla pořízena na leasingovou smlouvu a z toho vyplývá naše právní pozice při vymáhání odstranění závad. Je to ostuda kraje, který si neohlídal kvalitu prací. Je jasné, že pořizování nemovitostí na leasing zprostředkovaně přes soukromou firmu je velmi rizikové,“ řekl Vladimír Derner.