Organizátoři olympijských her v Soči hýří optimismem

ilustrační foto

ilustrační foto

Zimní olympiáda v ruském Soči sice začíná až v roce 2014, ale organizátoři už nyní oznámili, že hry skončí vyšším ziskem, než původně předpokládali. K optimismu je vede větší zájem sponzorů podílet se na olympiádě. Podle prvních odhadů by hry měly přinést zisk přes 300 milionů dolarů.

Šéf organizačního výboru her Dmitrij Černyšenko již před časem oznámil, že příjmy jen od místních sponzorů dosáhnou částky 1,2 miliardy dolarů, což je rekordní číslo. Dosud nejvíce přispěli partneři během letní olympiády, jež se v roce 2008 konala v Pekingu.

Černyšenko očekává, že rekordy prolomí i příjmy z dalších zdrojů. Jde především o zisky, které přinese prodej televizních práv a vstupenek. Dalším zdrojem příjmů jsou pro organizátory finance od Mezinárodního olympijského výboru a jeho globálních partnerů. Všechny tyto zdroje by měly organizátorům přinést další dvě miliardy dolarů. „Měli bychom naprosto bez problémů pokrýt celý rozpočet, jenž je 2,2 miliardy dolarů. Zisk by měl dosahovat 340 milionů dolarů,“ prohlásil Černyšenko.

„Konečná částka ale bude ovlivněna aktuálním měnovým kurzem a ekonomickou situací,“ dodal. Šedesát procent všech výnosů se vrátí zpět do sportovní oblasti. Podle Černyšenka již nebude třeba žádné další finanční pomoci od vlády.

Oficiální rozpočet olympiády se sice pohybuje kolem dvou miliard dolarů, skutečné výdaje jsou ale vyšší. Do oficiálního rozpočtu se totiž započítávají pouze náklady, které se přímo týkají samotné sportovní organizace her. Výstavba sportovišť, která budou v provozu i po skončení olympiády, se do rozpočtu nezapočítává, stejně jako vybudování a modernizace infrastruktury.

Podle ruských médií tak náklady na pořádání her dávno přesáhly rozpočet dosud nejdražších zimních her ve Vancouveru, jenž byl 6,5 miliardy dolarů. Podle některých informací bude olympiáda v Soči dokonce dražší, než byly letní hry v Pekingu. Tehdy měl rozpočet přesáhnout 40 miliard dolarů. Podle ruských médií zatím místní vláda „napumpovala“ do organizace olympiády v Soči přes 30 miliard dolarů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.