Oštěpařka Špotáková přerušuje kariéru kvůli těhotenství

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková Zdroj: Profimedia.cz

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková oznámila přerušení kariéry kvůli těhotenství. Potomek se jí má narodit začátkem příštího léta a k závodění se chce světová rekordmanka vrátit v sezoně 2014. Oznámila to dnes na mimořádném setkání s novináři, kterého se zúčastnil i atletčin přítel Lukáš Novotný.

Jednatřicetiletá Špotáková měla o svých dlouhodobých plánech jasno už dřív. Už před několika lety poprvé vyslovila myšlenku, že by ráda v Londýně obhájila olympijské vítězství, pak založila rodinu a začala stavět dům s přítelem Lukášem. Po letošním druhém olympijském triumfu tento úmysl potvrdila a od té doby čelila stále častějším dotazům na svou budoucnost. „Přáli jsme si to, nechali jsme tomu volný průběh a zadařilo se to,“ řekla dnes.

V příští sezoně přijde dvojnásobná vítězka Diamantové ligy o mistrovství světa v Moskvě, kde měla obhajovat stříbrnou medaili a útočit na čtvrtou medaili ze světového šampionátu v řadě. Medaile z vrcholných akcí oštěpařka vozí už sedm let.

Vrátit se chce v sezoně 2014, kdy se v Curychu uskuteční mistrovství Evropy, které ještě nevyhrála. Z roku 2006 má stříbro, ze sezony 2010 bronz a letošní ME v Helsinkách kvůli olympiádě vynechala. Kariéru by ráda završila na olympijských hrách v Riu 2016, kde jí bude pětatřicet let.