Ostrava otevřela unikátní Svět techniky v někdejším brownfieldu

Svět techniky Ostrava

Svět techniky Ostrava Zdroj: Jiri Zerzon

Svět techniky Ostrava - budova se skleněným pláštěm, který vytváří největší živý obraz na světě
Svět techniky Ostrava
Svět techniky Ostrava
Svět techniky Ostrava
Svět techniky Ostrava
8
Fotogalerie
Ostrava má ode dneška unikátní interaktivní muzeum Svět techniky – Science and Technology Center. Veřejnosti se otevřelo na ploše 14 tisíc metrů čtverečních v nové budově uprostřed historického areálu Dolních Vítkovic. Vybudování Velkého světa techniky si vyžádalo celkem 580 milionů korun.

Výběrové řízení na vybavení Světa techniky exponáty za 140 milionů korun vyhrály německá společnost Archimedes a česká společnost Mars Promotion. „Vítěze jsme vybrali ze šesti uchazečů,“ řekl E15. cz ředitel Světa techniky v Ostravě Jakub Švrček.

Podle Svrčka bude většina exponátů centra unikátních, to znamená, že budou zpracovány formou, která se nevyskytuje v žádných jiných Science Centrech. Bude zde i jeden světový interaktivní unikát v expozici Svět přírody, kde bude vystaveno lidské tělo včetně duše.

Prohlédněte si nově otevřený Svět techniky Ostrava

V moderním objektu, který je podle projektu architekta Josefa Pleskota působivě zasazen do rámce industriálních památek, jsou pro návštěvníky připraveny čtyři expoziční světy a v nich stovky interaktivních a zábavných exponátů.

Čtyři světy najednou

Největší Svět přírody učí příchozí o fauně, floře, o vesmíru i o lidské duši, která je jedním ze zajímavých objektů expozice. Stejně tak jako model stromu, do kterého lze vstoupit spolu s živočichy, kteří ho v přírodě obývají. Součástí expozice je také rozlehlá zahrada, kam se může návštěvník pohodlně posadit na sto let starý kmen a vstřebat všechny nové poznatky a vědomosti.

Svět civilizace nabízí nový pohled na běžné denní činnosti. Ukazuje, jak funguje městská infrastruktura, jaké jsou výhody civilizace, ale i její důsledky - například v podobě odpadků nebo plýtvání s vodou. Navíc zde mohou návštěvníci komunikovat s návštěvníky podobných science center po celém světě.

Svět vědy a objevů představuje matematiku, chemii i fyziku v zábavném světle. Návštěvník vstupuje přes čidla, která odhalí jeho náladu a může si osahat nové materiály, nanotechnologie i nejmodernější lékařské technologie.

Dětský svět patří výhradně dětem od 2 do 6 let. Najdou zde pískoviště s bagry, jeřáb, autoopravnu, farmu, pohádkový les, lékařskou ordinaci i mini televizní studio. Vše je připraveno nejen pro zábavu těch nejmenších, ale i rodičů, kteří s nimi v tomto světě mohou aktivně trávit společný čas.

Špičkové vybavení a technologie

Součástí Světa techniky je také největší nekomerční 3D kino v České republice. „Naše plátno má rozměr 18×10 metrů. K tomu máme špičkovou promítací techniku, od firmy Barco, a zvuk takový, jaký se používá jen v hollywoodských kinech, Systém Dolby surround 7.1 JBL ScreenArray,“ popisuje Švrček. Kapacita kinosálu je přes 200 osob.

Navíc je v novém ostravském Světě techniky i Divadlo vědy - Show&Demo, učebny, dílny a laboratoře pro studenty, kteří se sem ode dneška chodí učit.

Velký svět techniky se také, jako jedno z mála míst v ČR, může pochlubit nejrychlejším datovým připojením - 4G LTE, což je nejrychlejší mobilní datová technologie současnosti, tato síť byla zatím spuštěna jen na několika místech v Praze, Brně a nyní nově ve Světě techniky v Ostravě.

Ostravské Science and Technology Center je výjimečné – rozsahem, zasazením do reálií někdejšího brownfieldu i architekturou. Jedinečnost celého projektu dokazuje jak memorandum o spolupráci s Americkým přírodovědným muzeem, tak cena pro architekta Josefa Pleskota Architekt roku, kterou získal v minulých dnech právě za stavbu Světa techniky.