Ostrov El Hierro usiluje o stoprocentně zelenou energii

Ostrov El Hierro usiluje o stoprocentně zelenou energii

Ostrov El Hierro usiluje o stoprocentně zelenou energii Zdroj: Profimedia.cz

Malý ostrůvek El Hierro pařící ke Kanárským ostrovům ležícím v Atlantiku poblíž Afriky už dva roky usiluje o to, aby se stal soběstačným pokud jde o "zelenou" energii z větru a vody. Jeho snahy vyvolávají zájem vědců z celého světa.

El Hierro, který byl prohlášen za biorezervaci UNESCO, je nejmenším ostrovem španělského souostroví. Je to 269 kilometrů čtverečních vulkanické půdy s prudkými útesy, kde se střídají borovice a ananasové plantáže. Pěstuje se tu také víno a místo je rájem pro turisty a milovníky potápění, neboť je tu subtropické klima a velmi rozmanitá fauna.

Tento izolovaný ostrov s přistávací dráhou sevřenou mezi mořem a horami se 15. února mohl pochlubit tím, že jeho vodní a větrná elektrárna produkovala více než 24 hodin veškerou nezbytnou energii pro 7000 obyvatel.

Ostrov El HierroOstrov El Hierro | Profimedia.cz

Elektrárna Gorona del Viento od svého otevření v červnu 2014 nevypouští do ovzduší 9000 tun oxidu uhličitého. Tvoří ji pět větrníků umístěných na vrcholku, jejichž výkon je 11,5 megawattů, a dvě vodní nádrže, jejichž výškový rozdíl činí 650 metrů, s hydraulickými turbínami o výkonu 11,32 megawattů. Když vítr přestane vanout, přepadává voda z horní nádrže do dolní. Elektrárna rovněž zajišťuje fungování závodů na odsolování mořské vody.

Tato jedinečná kombinace větrného a vodního zdroje je velmi slibná, neboť nabízí řešení při přerušení přísunu některého zdroje obnovitelné energie, konstatuje Joëlle Noaillyová z Ústavu pro mezinárodní studia a rozvoj v Ženevě.

Elektrárna Gorona del Viento - pět větrníků umístěných na vrcholku, jejichž výkon je 11,5 megawattů.Elektrárna Gorona del Viento - pět větrníků umístěných na vrcholku, jejichž výkon je 11,5 megawattů. | Profimedia.cz

Jiné evropské ostrovy, jako je Samso v Dánsku nebo Eigg ve Skotsku, rovněž usilují o stoprocentně obnovitelnou energii, ale v jejich zařízeních se nekombinuje vzdušná a vodní energie.

Zatímco Samso mohl být zásobován elektřinou z kontinentu pomocí podvodního kabelu, ostrov El Hierro, který leží dále v moři, sní už 30 let o tom, aby se zbavil své závislosti na naftě dovážené z ostrova Tenerife vzdáleného téměř 300 kilometrů.

Když byla Gorona del Viento uváděna do provozu, bylo cílem pokrýt poptávku po elektřině během několika měsíců. Vše však postupovalo pomaleji a elektrárna dnes produkuje asi 50 procent požadovaného množství.

Elektrárna Gorona del Viento - jedna ze dvou nádrží, jejichž výškový rozdíl činí 650 metrů, s hydraulickými turbínami o výkonu 11,32 megawattů.Elektrárna Gorona del Viento - jedna ze dvou nádrží, jejichž výškový rozdíl činí 650 metrů, s hydraulickými turbínami o výkonu 11,32 megawattů. | Profimedia.cz

V Bruselu však soudí, že to je na dva roky pěkný výkon. Jde o pozitivní a slibné zkušenosti, soudí Joannis Kugias z výzkumného střediska Evropské komise. Evropská unie chce do roku 2020 dosáhnout toho, aby čistá energie činila 20 procent veškeré produkce energie.

Na El Hierru je ještě třeba překonat několik potíží. Je třeba přesvědčit správce elektrické sítě REE, že tato síť může fungovat se stoprocentně zelenou energií v dlouhodobé perspektivě. Prioritou je dosáhnout toho, aby nedocházelo k žádným výpadkům, zdůrazňuje Juan Pedro Sánchez.

Málo navštěvovaný El Hierro chce využít svých snah o stoprocentně obnovitelnou energii také k přilákání turistů a vědců.Málo navštěvovaný El Hierro chce využít svých snah o stoprocentně obnovitelnou energii také k přilákání turistů a vědců. | Profimedia.cz

Projekt vzbuzuje obrovský zájem, zejména na ostrovech ve světě. Jejich 600 milionů obyvatel je podle OSN přímo ohroženo oteplováním klimatu, částečně způsobeným používáním fosilních energií.

Málo navštěvovaný El Hierro chce využít svých snah o stoprocentně obnovitelnou energii také k přilákání turistů a vědců. V dlouhodobé perspektivě sní o tom, že se do roku 2020 stane „čistým“ ostrovem díky elektrickým automobilům, biozemědělství, závodu na biopaliva a díky lepšímu využívání elektřiny.