Ovečka Shaun potěší svou nestádností

Ovečka Shaun ve filmu

Ovečka Shaun ve filmu Zdroj: bohemia mp

V současné sérii amerických studiových animáků, které jsou od sebe vizuálně i obsahově rozeznatelné asi jako jeden kousek popcornu od druhého, představují filmy britského studia Aardman osvěžení.

V tom novém se navíc do kin dostává ovce Shaun, poprvé ve svém plastelínovém životě započatém v roce 1995 v krátké parodické veselohře s Wallacem a Gromitem O chloupek a rozvíjeném od roku 2007 ve vlastním televizním seriálu.

U nás je Shaun ovečka, v rodné zemi beránek, ale na tom ani moc nezáleží. I když se pohlaví zvířat dá určit podle délky řas, film je nevinný. Tudíž nepodporuje nevhodné interpretace svého vesele absurdního světa, v němž zvířata neumí mluvit, ale umí psát, a kde šťastný konec spočívá v únosu farmáře z jeho nové kariéry módního kadeřníka bez paměti zpět na farmu, kde tráví dny jen s milovanými ovcemi a psem.

Otázku Shaunova genderu tu nikdo neřeší i proto, že se ve filmu nemluví. Jen je třeba při jeho sledování umět číst a umět anglicky, protože v orientaci v ději pomáhají nápisy, na jejichž překlad český distributor rezignoval. Pro menší děti může být obtížné příběhu porozumět. Ovečka Shaun ve filmu vyžaduje pozornost a vnímavost, nic zdlouhavě nevysvětluje a není zaplněná akcí.

Na děti spolehlivě zafungují fyzické gagy vrcholící ve scéně z restaurace. Ale asi až osoby nad dvanáct let ocení nejen satiru na městský život (a odkaz na Mlčení jehňátek), ale i propracované, vynalézavé a poměrně nenápadné detaily, k nimž patří chování kohouta, který chce být ve filmu také, či zvukový záznam dopisu od fenky.

Spíše starší diváci se také pokochají staromódní krásou a „opravdovostí“ plastelínové fázové animace. Na roztomilost aardmanovských postaviček, zvířecích obzvlášť, už ale budou reagovat všichni. I díky ní film příjemně potěší, ačkoli ovčí návštěva města je o trochu méně vtipná a energická než dobrodružství Wallace a Gromita. Stačí ale, že se film nepodbízí, je udělaný s láskou a péčí a především – nebojí se vystoupit ze stáda.

Ovečka Shaun ve filmu
(animovaný, Británie/Francie 2014, 85 minut)
Režie a scénář: Mark Burton, Richard Starzak
Hodnocení: 70 %