Pacienty doléčí v novém centru

V Kladně vzniká rehabilitační centrum s následnou péčí o pacienty po operacích nebo mozkových příhodách.

Klienti Oblastní nemocnice Kladno, kteří se nemohou okamžitě po léčbě vrátit do běžného života, v současné době blokují potřebná lůžka. Za rok na podzim má v areálu začít fungovat Domov důchodců s lůžky následné péče s centrem rehabilitace. Ulehčí tak především oddělením chirurgie, ortopedie, neurologie a interny.

„Měli jsme v létě na chirurgii babičku po zlomenině krčku a byli jsme rádi, že nám ji tam nechají ještě dlouho po operaci,“ říká Milada Horová z Velké Dobré s tím, že se o ni neměl kdo doma starat. „Než jsme vyřešili rodinný problém, o babičku se v nemocnici postarali,“ dodává Horová.

Podobné případy v současné době zabírají lůžka pro akutní příjmy. Starší pacienty, kteří jsou v zařízení dlouho, se proto vedení nemocnice snaží umisťovat do domovů pro důchodce na Kladensku.

„Zaznamenali jsme dokonce případy, kdy nám dcera a vnučka přivezly babičku a řekly, že si s ní máme dělat, co chceme, a odjely,“ říká Zuzana Miláčková z oddělení kvality péče nemocnice.
Jiní pacienti nikoho nemají a v nemocnici leží třeba i několik měsíců. „Nastálo je na odděleních nemůžeme nechat. Sháníme pro ně léčebny dlouhodobě nemocných nebo domovy důchodců. Koncem příštího roku už bychom se o ně měli postarat sami,“ říká Miláčková.

Za centrum zaplatí Středočeský kraj zhruba 130 milionů korun. Po dokončení bude čtyřicátým zařízením tohoto typu ve středních Čechách.

„Pacienty nevyženeme“

„Nutně potřebujeme zřídit centrum rehabilitace. Ta nyní sídlí v suterénu nemocnice a nedopovídá modernímu pojetí. V prostorách nového domova budeme poskytovat také nadstandarní reahabilitační péči,“ vysvětluje ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová.

Délku pobytu v domově budou pacientům určovat podle jejich zdravotního stavu a potřeb rehabilitačních procedur.

„Pokud bude mít pacient dobré rodinné zázemí, propustíme ho do domácí péče co nejdříve. Ty, o které se nemá nebo nemůže nikdo postarat, samozřejmě z domova nevyženeme. Pro ně žádné pobytové limity nebudou,“ říká Pancová s tím, že někteří tam zůstanou, jak dlouho budou potřebovat.

Zadarmo i za peníze

Projekt Domova důchodců s lůžky následné péče s centrem rehabilitace má atriové řešení. Bude v něm osmašedesát lůžek bez pevného rozdělení na počet pro ženy či muže. Ten bude variabilní podle aktuálních potřeb.

Pacienti, kteří využijí v domově pouze rehabilitaci po operaci, za pobyt nezaplatí. Pokud tam zůstanou pod hlavičkou sociální hospitalizace, pak budou na svůj pobyt přispívat.
Přesnou částku vedení nemocnice nesdělilo, ovšem neměla by přesáhnout deset tisíc korun za měsíc.