Pád trhu s osobními počítači se prý zastavil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Microsoft

Dva roky trvající pokles celosvětových dodávek osobních počítačů se v letošním druhém čtvrtletí zastavil. Oživení poptávky ve vyspělých zemích se projevilo na nepatrném růstu o 0,1 procenta na celkových 75,8 milionu přístrojů. Tvrdí to společnost Gartner.

„Ačkoli světový trh s osobními počítači zastavil dva roky trvající pokles dodávek, výsledky jsou smíšené. Stabilizace na vyspělých trzích byla kompenzována poklesem na rozvíjejících se trzích,“ uvedl hlavní analytik společnosti Gartner Mikako Kitagawa. Poptávku po osobních počítačích na rozvíjejících se trzích podle něj podkopává konkurence ze strany levných počítačových tabletů.

IDC: Dodávky nadále klesají, i když nejpomaleji

Konkurenční analytická společnost IDC tak optimistická není. Podle jejích dat dodávky šly i nadále dolů, tempo poklesu však bylo nejpomalejší za poslední dva roky.

Podle údajů IDC se celosvětové dodávky počítačů v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížily o 1,7 procenta na 74,4 milionu přístrojů, což představuje nejmírnější pokles od druhého čtvrtletí 2012. IDC stejně jako Gartner poukazuje na oživení poptávky na vyspělých trzích.

První trojice je stejná: Lenovo, Hewlett-Packard a Dell

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači podle Gartneru zůstala čínská společnost Lenovo, jejíž tržní podíl stoupl na 19,2 procenta z 16,7 procenta před rokem. Druhé místo obsadil americký konkurent Hewlett-Packard, za kterým následoval další americký rival Dell.