Pákistán kvůli kontroverznímu filmu zakázal YouTube

Záběr na proroka Muhammada ve filmu Nevinnost Musilmů, který rozzuřil arabský svět. Zdroj: youtube.com

Záběr na proroka Muhammada ve filmu Nevinnost Musilmů, který rozzuřil arabský svět. Zdroj: youtube.com

Pákistánský premiér Rádža Parvíz Ašraf nařídil zablokování internetové videoslužby YouTube, na níž je k dispozici klip kontroverzního filmu o proroku Mohamedovi, který vyvolal v muslimském světě protizápadní bouře.

Úřad premiéra vydal prohlášení, v němž se uvádí, že pákistánské ministerstvo informací má zařídit, aby v Pákistánu nebylo možné se dívat na „rouhavý“ snímek.

Z dosti amatérsky vyrobeného filmu pod názvem Nevinnost muslimů, který se údajně vysmívá islámskému prorokovi Mohamedovi, je k dispozici na internetu čtrnáctiminutový klip.

Americký internetový gigant Google, který YouTube provozuje, cenzuruje video v Indii a Indonésii a zablokoval ho i v Egyptě a v Libyi, kde demonstranti rozhořčení vyobrazením proroka Mohameda jako podvodníka a sukničkáře napadli americká velvyslanectví. Firma ale odmítla žádost amerického Bílého domu, aby klip z internetu stáhla úplně. Zdůvodnila to tím, že přístup ke klipu omezuje jen v oblastech, kde je tím porušováno tamější právo. Politickým tlakům se ale podvolovat odmítá.