Panství Downton čelí válce

Láska a válka. Skočí Mary (Michelle Dockeryová)
a Matthew (Dan Stevens) spolu? Jedna z věčných
otázek populárního Panství Downton

Láska a válka. Skočí Mary (Michelle Dockeryová) a Matthew (Dan Stevens) spolu? Jedna z věčných otázek populárního Panství Downton Zdroj: Ceska televize

Alespoň jednu výhodu má fakt, že Česká televize uvádí opěvovaný seriál Panství Downton se zpožděním. Druhá řada programu, který má na kontě šest cen Emmy, dvě Bafty a Zlatý glóbus, může na tu první navázat bez čekání. A odstartuje už dnes večer.

V dalších deseti dílech se fanoušci rodiny Crawleyů a jejich služebných dozvědí, jak panství prožije první světovou válku, konflikt, jenž zatřese mnohými pořádky a jistotami.

Jakkoli se tomu tvůrce Julian Fellowes vzpírá, jeho nový hit je v podstatě nóbl telenovela. Tedy oddechová zábava, jen pro diváky s o něco náročnějším vkusem, vyžadujícím víc krásy a lepší zpracování. I Downton je nicméně postavený na nekonečných vztahových peripetiích. Především mezi dědicem panství Matthewem a lady Mary, v této sérii zkomplikované Matthewovou novou snoubenkou. Válka však známé osudy, které by jinak mohly časem mírně iritovat, dostatečně dramaticky zpestří.

Co bude dál s doktorem Housem?

Ačkoliv ukázky „Příště uvidíte“ často slibují větší drama, než nakonec přijde, tragických následků světového konfliktu nezůstane ušetřen ani panský dům v Yorkshiru. Válečné hrůzy promění dokonce i lokaje Thomase, hlavního záporáka první řady. K tomu do děje vstoupí pár nových postav a jeden příběh střídá druhý znovu v takovém tempu, že se od žádného z osudů nedají odtrhnout oči.

Panství Downton II

(kostýmní drama, Velká Británie, deset epizod)
Hlavní tvůrce: Julian Fellowes
Hrají: Hugh Boneville, Michelle Dockeryová
Vysílá ČT1 každou středu od 20.55
Hodnocení: 80 %