Parádně pokecal je chytrá tragikomedie

Parádně pokecal

Parádně pokecal Zdroj: aerofilms

Šestadvacetiletý Tomáš Pavlíček představil v Uherském Hradišti svůj celovečerní autorský debut. Absolventský snímek studenta FAMU bude mít ve čtvrtek premiéru v českých kinech.

Zatímco jiný energický mladý debutant – Matěj Chlupáček (drama Bez doteku) – je prototypem dravého samouka, Pavlíček se představuje jako intelektuálně „poučený“ tvůrce. Film Parádně pokecal přitom navenek působí ležérně, hravě a téměř nahodile. K intelektuální nesoustředěnosti většiny českých debutů má však jeho film daleko.

V tom začínající režisér, který zaujal už svými studentskými pracemi, připomíná jednoho ze svých pedagogů na FAMU – Petra Marka. Oproti Markově Lásce shora, která obohatila českou kinodistribuci v roce 2002, je ovšem film Parádně pokecal pro diváky čitelnější.

Tomáš Pavlíček sice jako scenárista i režisér rezignoval na klasicky vyprávěný příběh, opírá se ovšem o silnou a „známou“ situaci. Protagonistou vyprávění je pětadvacetiletý Štěpán (Vít Rohr), který po marné, opakované snaze studovat vysokou školu uvízne ve vzduchoprázdnu. Opustila ho přítelkyně a po práci operátora v call centru mu zbyl jen telefon na jakousi Marii, která má sympatický hlas a rázné názory. Neukotvený outsider se upne k neznámé mladé ženě i k podivínovi Karlovi (Václav Vydra), kterému se začne svěřovat. Titulní situace je ovšem jen nedostižným snem: Štěpánovi sice svěřování neznámým lidem pomáhá, na skutečně „parádní pokec“ ovšem potřebuje autentické sociální zázemí. A to si musí teprve vytvořit.

Pavlíčkův film se tak opírá o téma komunikace, respektive jejího nedostatku v rozpadlém moderním světě. Pokud jde o to, jak samotný snímek komunikuje s diváky, je ovšem situace naštěstí jiná. Parádně pokecal působí sympaticky, přestože hrdina je dalším českým filmovým chcípákem a jeho představitel – možná záměrně? – nemá charizma. Přitažlivost filmu se generuje z autorské energie Tomáše Pavlíčka, ze způsobu, jakým autor vnímá svět jako hřiště otevřené nejrůznějším experimentům. Baví ho rafinované propojování a zmnožování motivů, takže jeho film pod rozvolněným povrchem skrývá intelektuální výzvu. Angažování neokoukaných mladých herců je pro Pavlíčka samozřejmostí stejně jako znovuobjevení dramatického talentu Václava Vydry. Diváky filmu oslovuje zajímavý soundtrack a živá kamera Ladislava Moulise, takže si možná ani nevšimnou, že se motivace řady postav z filmu ztratí stejně nenávratně jako chudák hrdinův pes.

Parádně pokecal je tak filmem, který se v rámci české produkce rozhodně neztratí – a jeho autor talentem, na jehož budoucnost se můžeme těšit.

Parádně pokecal
(ČR 2014, 75 minut)
Scénář a režie: Tomáš Pavlíček
Hrají: Jenovéfa Boková, Václav Vydra, Aneta Krejčíková, Vladimír Polívka, Matěj Ruppert, Marie Doležalová, Lukáš Pavlásek, Vít Rohr
Hodnocení: 70 %