Paralympiáda přitáhla rekordní zájem

Jiří Ježek si vychutnává chvíli po "zlaté" časovce na paralympiádě

Jiří Ježek si vychutnává chvíli po "zlaté" časovce na paralympiádě Zdroj: Profimedia.cz

Paralympijské hry v Londýně, které skončily včera, se těšily rekordnímu zájmu. Prodalo se nejvíce vstupenek v historii paralympiád, rekordní byl i zájem televizních společností. Dobrou zprávou pro organizátory je i to, že hry byly ziskové.

Na londýnskou paralympiádu se prodalo 2,7 milionu vstupenek, což je rekordní počet. Je to o 900 tisíc lístků více, než kolik se prodalo na posledních hrách v Pekingu. Čínskou paralympiádu sice navštívilo celkem 3,4 milionu diváků, ale prodalo se pouze 1,8 milionu vstupenek. Zbytek rozdali organizátoři zadarmo. Na londýnské soutěže bylo vyčleněno 90 tisíc lístků, které nešly do prodeje, ale rozdávaly se zdarma například školám.

„Ve srovnání s předchozími hrami jsme prodali o 900 tisíc vstupenek více, což je ohromné,“ uvedl Xavier Gonzales z Mezinárodního paralympijského výboru. Podle něj je vzestup zájmu patrný. Poprvé se vstupenky na paralympiádu začaly prodávat až v roce 1996 v Atlantě.

Mezi diváky celé rodiny

Zájmu o vstupenky odpovídal i zisk z jejich prodeje. Organizátoři očekávali, že utrží asi 35 milionů liber, skutečný příjem byl ale ještě o deset milionů vyšší. „To je velký úspěch,“ nechal se slyšet organizační výbor. „Zažili jsme hry, během nichž byla sportoviště zaplněná. Dočkali jsme se situace, kdy lidé byli ochotni koupit si vstupenky, ale nemohli, protože byly vyprodané,“ dodal dále organizační výbor. Pozitivní je podle organizátorů rovněž to, že mezi diváky měly největší zastoupení celé rodiny.

Zájem o paralympiádu byl velký také ze strany televizních společností. Hry se vysílaly ve více než stovce zemí světa. Britská stanice Channel 4 například zaplatila za vysílací práva k paralympiádě devět milionů liber. „Měli jsme pokrytí televizní, internetové, ale i rozhlasové. A to jak národní, tak mezinárodní,“ pochvaloval si Gonzales.

Ještě větší úspěch očekává paralympijský výbor od příštích her, které se uskuteční za čtyři roky v Riu de Janeiro. V Brazílii má paralympijský sport velkou tradici.

***

Češi v Londýně

Čeští sportovci získali na paralympiádě 11 medailí. V pořadí národů si tím vysloužili 42. místo. Před čtyřmi lety v Pekingu Češi se ziskem 27 medailí obsadili 16. místo mezi národy. V Londýně Češi vybojovali čtyři bronzové, šest stříbrných a jednu zlatou medaili. O zlato se postaral v časovce cyklista Jiří Ježek. Ten vybojoval svou 11. paralympijskou medaili, což z něj udělalo nejúspěšnějšího cyklistu v historii těchto her. Suverénně nejúspěšnější výpravou byla Čína, která posbírala 231 medailí. Druhé Rusko vybojovalo 101 cenných kovů.