Paříž, sázka na jistotu pro milovníky umění i zamilované

Návštěvu slavného kabaretu Moulin Rouge si nechte až na večer. (Foto: Miloslav Hamřík)

Návštěvu slavného kabaretu Moulin Rouge si nechte až na večer. (Foto: Miloslav Hamřík) Zdroj: Miloslav Hamrik

Město zamilovaných láká davy turistů po celý rok. Není známé jen množstvím legendárních atrakcí a lokalit, ale především svojí atmosférou.

Mezi turisticky nejnavštěvovanější místa patří samozřejmě Eiffelova věž, katedrála Notre Dame, nejslavnější galerie na světě Louvre nebo bazilika Sacré Coeur. Jen tato čtyři místa navštíví ročně téměř 40 milionů turistů.

A je téměř s podivem, že jich není ještě více. Pod skleněnou pyramidou v Louvre zažijete pocit až mírné závisti nad tím, kolik památek si pro sebe jeden národ dokázal nashromáždit. Nachází se jich zde tolik, že vstupné 11 euro lze považovat za jednu z nejlepších investicí v Paříži. Louvre vám nabídne cestu časem do dob Egypta, sumérské civilizace, renesance a vším mezi tím. Mimo nejslavnějšího obrazu v podobě Mony Lisy můžete nahlédnout i do sbírek Napoleona Bonaparteho. Knižní průvodci nijak nepřehánějí, když návštěvníkům Paříže doporučují vyhradit si na galerii celý den.

Eiffelova věž je nepřehlédnutelnou dominantou Paříže. (Foto: Miloslav Hamřík)Eiffelova věž je nepřehlédnutelnou dominantou Paříže. (Foto: Miloslav Hamřík) | Miloslav Hamrik

Za 8,5 eura se podíváte do druhého patra Eiffelovky a pokud toužíte stanout až na jejím vrcholu, připravte si 14 euro na osobu a pevné nervy. I v listopadu se totiž na tuto atrakci čekají dlouhé fronty. Ta první vám zabere zhruba hodinu času. Při cestě na špici, ale musíte přetrpět fronty dvě. I z druhého patra železné dámy ale zažijete opravdu překrásný výhled na Paříž.

Baziliku Sacré Coeur ročně navštíví přes 10 milionů turistů. (Foto: Miloslav Hamřík)Baziliku Sacré Coeur ročně navštíví přes 10 milionů turistů. (Foto: Miloslav Hamřík) | Miloslav Hamrik

Bazilika Sacré Coeur leží v jedné z nejmalebnějších čtvrti Paříže – Montmartru. Chrám situovaný na kopec nabízí ze svého okolí velmi pěkný výhled na město. Je to odsud jen co by kamenem dohodil ke stylovým kavárničkám a restauracím. Mnoho z nich nabízí sladké i slané palačinky.

Pohled na Paříž od baziliky Sacré Coeur. (Foto: Miloslav Hamřík)Pohled na Paříž od baziliky Sacré Coeur. (Foto: Miloslav Hamřík) | Miloslav Hamrik

Večer se nezapomeňte podívat ke slavnému světelnému mlýnu, který zdobí podnik Moulin Rouge. Minout nesmíte ani jednu z nejkrásnějších promenád, slavnou Champ Elysée. Ve dne na ní lze navštívit mnoho obchodů. A pokud zrovna nešilháte po věcech z výkladní skříně obchodu Cartiér, můžete si i zde pořídit pěkné oblečení za přiměřené ceny.

Na závěr si neodpustím přidat jednu radu. Pouliční prodavači suvenýrů zde mívají různé tarify. Zatímco přímo pod Eiffelovkou dokážete koupit klíčenku značně nepraktického tvaru špičaté věže se čtyřmi nohami v poměru 6 kusů za 1 euro, sotva o stanici metra dále, dostanete pouze 5 věží za euro a u kostela Sacré Coeur dokonce jen 3 věže za euro.