Pařížská se promění v přehlídkové molo zimní módy

Co se bude nosit na podzim a v zimě? Týdeníku Sedmička to prozradily přední české návrhářky, které se představí na Prague Fashion Weekend.

V Praze se chystá módní událost roku. Osmdesát metrů dlouhé přehlídkové molo přehradí o prvním zářijovém víkendu jednu z nejzářivějších ulic ve městě – Pařížskou.

Své nejnovější modely pro podzim a zimu 2010 tam v jediném sobotním odpoledni představí dvacet nejznámějších českých a slovenských návrhářek. Žádné lístky na exkluzivní přehlídku se přitom prodávat nebudou, vstup na Prague Fashion Weekend je zdarma.

Modelky se předvedou v kostýmech v jemně pánském stylu od Tatiany Kovaříkové, plastických společenských šatech Ivany Follové nebo v kožiších s dráždivě ženskou siluetou, které připravila Jaroslava Procházková.

Některé z nich týdeníku Sedmička už dopředu poodhalily, co by nemělo chybět ženám v podzimním šatníku.

Zlatá i sytě zelená

„Harmonie je nuda! Mícháme večerní kovové lesky s měkkou pletáží nebo krajkové šaty s džínovými blejzry a kalhotami,“ hlásí diktát pro nadcházející měsíce Eva Janoušková a Daniela Flejšarová, které se spojily ve značce E.daniely. K hladkým koženým leginám si jejich zákaznice obléknou pomačkané kabátce.

S kontrasty si pohrála i Iva Šimandlová. „Variace na pánské vesty, smokingy, žakety a jezdecké kalhoty třicátých let kombinuji s ženskými prvky a hrubým úpletem,“ popisuje Šimandlová.

Řada návrhářek s podzimem ztemňuje barvy. Na „věčnou“ černou vsadila i pro nadcházející sezonu většina tvůrkyň. „Vévodí především v kabátech a večerních modelech,“ říká Kovaříková, která podzimní tuniky doplňuje originální výšivkou s kameny Swarovski.

Ale šije se i z antracitově šedé, hnědé či břidlicové. „Jako barevný prvek se uplatňuje sytě zelená,“ prozradila ke své kolekci Hana Havelková. Vlněné modely Jaroslavy Procházkové zase přecházejí ze zemitých hnědých tónů do modra, bordó a zlata.

Černé kabáty ne

„I letos se bude hodně vrstvit, jako cibule. Košile, tunika, svetr, plášť,“ předpovídá Ivana Follová.
Kdo se nechce smířit se střízlivými podzimními barvami, může zamířit do obchůdků, které prodávají originální modely mladých návrhářů.

Ti si většinou nedělají hlavu z ročních období, a tak si tu zákazník může najít neonově zelenou vestičku, malovanou tvídovou sukni nebo svítivě žluté palčáky. Zvláštní skupinu pak tvoří nápadné náušnice, brože nebo náramky.

„Obchody zaplní hnědé a šedé svetry, všichni se navlečou do černých kabátů a je po módě. To mě nebaví. Vždycky v září vyrážím do obchůdků se zajímavými modely a hlavně barvami. Líbí se mi, když jako jediná na ulici svítím, každý se hned otočí,“ říká třiadvacetiletá studentka Petra Broňková.

Nejvíce prodejců zajímavých kolekcí a originální bižuterie i ateliéru mladých návrhářů najdou zájemci poblíž Národní třídy. V Mikulandské, Bartolomějské nebo v ulici Karolíny Světlé.

Zboží z druhé ruky

Zvláštní pozornost si zaslouží například Dušní ulice, dobrá adresa pro všechny módní tvůrce. Sídlí tu designový obchod se street-artovou módou Kebab Fashion Store, jehož interiér navrhoval Maxim Velčovský, stejně jako ateliéry předních návrhářek Hany Havelkové nebo Tatiany Kovaříkové.

Alternativou, i když ne levnější, jak by se mohlo na první pohled zdát, jsou výběrové secondhandy. Zajímavé kousky od předních návrhářů jsou k mání například v 5.Avenue u stanice metra Hradčanská, butiku Quasimodo ve Vladislavově nebo v řetězci K-Oukey.

„Převážnou většinu zboží tvoří konfekce, ale sem tam nám přijde model i od světového návrháře. Nedávno jsme prodali třeba žaket od Versaceho nebo šátek od Hermès. Zákaznice-značkařky si ty kousky ale střeží a okamžitě po nich jdou,“ říká majitelka K-Oukey Lenka Jachninová.

Naopak nejluxusnější zboží v zemi nabízí Pařížská. Stejně jako nájmy za metr čtvereční tu rostou i ceny. Obchody řezníka a pekaře už dávno zabraly světové značky Dior, Hugo Boss, Salvatore Ferragamo, Burrbery, Prada, Louis Vuitton… Mnohé z módních domů tu založily svůj první obchod ve střední Evropě.

A bude to vidět i na přehlídce. „Vrcholem Prague Fashion Weekendu je sobotní prezentace konfekční kolekce italského návrháře Gianfranca Ferré z butiku v Pařížské,“ říká Milada Karasová z pořádající agentury Czechoslovak Models.