Paul Simon se po čtvrtstoletí vrátí do Prahy

Paul Simon

Paul Simon Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nevýraznějších amerických písničkářů Paul Simon vystoupí 17. října v pražské O2 Areně. Koncert známějšího a úspěšnějšího člena dávného dua Simon&Garfunkel přitom zahájí celou evropskou šňůru s vystoupeními v Německu, Švédsku, Norsku, Dánsku, Nizozemí, Belgii, Francii, Švýcarsku, Španělsku a Velké Británii. Koncertní turné zakončí 21. listopadu v Irsku.

Vstupenky na Simonův pražský koncert v ceně mezi 1790 a 2390 korunami se začnou prodávat ve čtvrtek. „Návštěvníci koncertů se mohou těšit na Paulovo dvouhodinové vystoupení, během kterého zazní nejznámější skladby jeho dlouholeté a úspěšné kariéry a samozřejmě i výběr písní z nového alba Stranger to Stranger,“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Deska vychází tento pátek po pěti letech od předchozího počinu So Beautiful or So What. „„Nové album přivádí posluchače do krásného nového hudebního světa, ve kterém jsou překročena veškerá očekávání, podobně jako tomu bylo před třiceti lety v jiném mistrovském díle Graceland,“ podotkl Novák.

Čtyřiasedmdesátiletý Simon je jeden z nejméně vystupujících umělců světové ligy v Česku. Zatím jediný jeho koncert se odehrál před pětadvaceti lety, v červnu roku 1991 na stadionu pražské Sparty. Vystoupit měl v českém hlavním městě původně již loni v březnu v rámci společného turné se Stingem, kvůli Stingově onemocnění byl ale koncert zrušen bez náhradního termínu.

Simon je rodák z amerického Newarku, dětství prožil v newyorské čtvrti Queens. Se svým dlouholetým kamarádem, zpěvákem Artem Garfunkelem, se potkal již ve třinácti letech v New Yorku. Do amerických hitparád promluvili jen o tři roky později, v roce 1957. Jejich zlatá éra přišla ve druhé polovině šedesátých let, která vyvrcholila asi nejslavnějším albem Bridge Over Troubled Water z roku 1970. Poté se však duo rozpadlo, nicméně čas od času se oba hudebníci opět dali dohromady, jako například na památném koncertě v newyorském Central Parku pro půl milionu diváků v roce 1981. O devět let bylo duo zařazeno do rokenrolové síně slávy.

Simon se poté vydal na sólovou dráhu a vydal dosud dvanáct alb, z nichž tři včetně jednoho z milníků world music Graceland z roku 1985 byla oceněna cenou Grammy za nejlepší album roku. Celkem získal dvanáct Grammy včetně těch za spolupráci s Garfunkelem. Do rokenrolové síně slávy nakonec vstoupil Simon i jako sólový písničkář v roce 2001. >duk