Pět otazníků roku 2012 ve sportu

Starý rok skončil, nový je tu. Jaký bude rok 2012 pro sportovce v Pardubickém kraji? Sedmička se pokusila podívat do budoucnosti.

Celý svět bude sledovat olympijské hry v Londýně nebo fotbalové Euro. Sportovní události v Pardubicích a okolí ale rozhodně nezůstanou ve stínu dvou největších akcí roku 2012. Sedmička se pokusila najít odpověď na pět otázek, které si kladou sportovní fanoušci v celém kraji.

1. Vyhraje Váňa podeváté?

Osm triumfů už posbíral na Velké pardubické legendární žokej Josef Váňa. Naposledy se radoval loni v říjnu. „Jestli pojedu i za rok? Mluvil jsem s Karlem Gottem a ten slíbil, že se přijede podívat. Takže jestli přijede on, pojedu,“ říkal s nadsázkou po posledním vítězství Váňa.

Tip Sedmičky: Váňa vyhrál v sedle Tiumena třikrát po sobě a nic nebrání tomu, aby Váňa vyhrál i v roce 2012. Snad jen případná neúčast zlatého slavíka.

2. Zastaví n“kdo Chrudim?

Futsalisté chrudimského Era-packu získali sedm titulů za posledních osm let. A vypadá to, že ani letos by neměl mistrovský pohár v jejich sbírce chybět. Na paty jim na začátku sezony šlapalo brněnské Tango, ale ve vzájemném souboji dala Chrudim jasně najevo, kdo je v českém futsalu pravým pánem.

Tip Sedmičky: Mužstvo nabité reprezentanty by si mělo titul pohlídat. V play-off to ale bude mít těžší než dřív, v Brně je po úspěchu hlad.

3. Bude tu druhá fotbalová liga?

Fotbalisté Pardubic by rádi o patro výš, ale ve třetí lize jim zatím patří třetí místo. Na špici se překvapivě vyhřívá Chrudim, která má jako nováček dvanáctibodový náskok. Do druhé ligy tak má před jarní částí sezony blíž než rival z Pardubic. „Na postup zatím nemyslíme,“ krotil euforii chrudimský kouč Pavel Hanousek.

Tip Sedmičky: Bude to ještě boj, ale náskok Chrudimi je velký a bude jí stačit. Ale několik druholigových klubů má problémy a může se stát, že z ČFL postoupí víc týmů.

4. Uvidí Pardubice Euroligu?

Už v roce 2011 chyběl jen kousek k tomu, aby se v Pardubicích hrála nejprestižnější evropská soutěž v basketbalu. Hráčům Nymburka, kteří své zápasy v evropských pohárech hrají v pardubické ČEZ areně, chybělo k účasti v obdobě fotbalové Ligy mistrů jediné vítězství. Nakonec hrají Eurocup, ve kterém se jim daří a postoupili do osmifi nále.

Tip Sedmičky: Nymburk je ještě silnější než dřív, což potvrzují výsledky na evropské scéně. Euroligy se dočká. Když ne letos, tak za rok.

5 . Získají hokejisté titul?

Naplno to neřekli, ale po zisku mistrovského poháru touží každý extraligový tým. A v tradiční hokejové baště s nejvyšší návštěvností v Česku by se za něj taky nezlobili. „Chceme hlavně být v základní části do šestého místa. A v play-off se uvidí,“ říkal před sezonou trenér pardubických hokejistů Pavel Hynek. Jeho týmu se zatím daří, na přelomu roku mu patřila čtvrtá příčka. Ale do konce sezony je ještě daleko.

Tip Sedmičky: Pardubice dojdou daleko, a pokud budou hrát tak jako na konci minulého roku, mohou pomýšlet klidně i na finále. Ale na titul to stačit nebude.