Piloti Air France v Damašku požádali cestující o hotovost na palivo

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: wikipedia.org

Piloti aerolinek Air France, kteří byli včera nuceni neplánovaně přistát v syrském Damašku, museli požádat cestující o hotovost na palivo, aby mohli pokračovat v letu.

Letadlo, které mířilo z Paříže do Bejrútu, bylo odkloněno kvůli nepokojům v libanonské metropoli. Piloti se chtěli dostat až do jordánského Ammánu, kvůli nedostatku paliva ale museli přistát v Sýrii.

Air France přitom do Damašku od března nelétá kvůli zuřící občanské válce a diplomatické vztahy mezi Francií a Sýrii jsou na bodu mrazu kvůli tomu, že Paříž žádá odstoupení prezidenta Bašára Asada. Přistáním v Damašku byli prý cestující vyděšeni. „Kvůli hrozným vztahům obou zemí a situaci v Sýrii se přistání skutečně obávali,“ prohlásil přítel jednoho z pasažérů.

Letoun potřeboval po přistání doplnit palivo na další let. Místí letištní úředníci ale odmítli přijmout kreditní kartu, kterou byli piloti Air France vybaveni. „Posádka se cestujících předběžně dotázala, kolik peněž mají v hotovosti, aby byli schopni zaplatit za palivo,“ řekla agentuře Reuters mluvčí aerolinek. Firmě se nakonec podařilo účet uhradit jinou cestou. Mluvčí odmítla sdělit, jakou částku Air France za palivo a neplánované přistání zaplatila.

Boeing 777 nakonec z Damašku po dvou hodinách odletěl na Kypr. Odtud by měl dnes opět vyrazit do Bejrútu.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius včera dorazil do Bejrútu v rámci své třídenní mise po Blízkém Východě, na níž chce získat podporu pro syrské povstalce. Ještě v srpnu by o Sýrii měla znovu jednat OSN.