Pink Floyd věrně ožijí v ČEZ Aréně

Australský revival si pozval na oslavu narozenin i David Gilmour. Teď zahraje fanouškům v Ostravě.

O nejslavnější tributní kapele The Australian Pink Floyd Show se šíří jenom samé dobré reference. „Jsou skvělí, možná ještě lepší než my!“ prohlásil o nich bubeník skutečných Pink Floyd Nick Mason.

„Po loňském fenomenálním úspěchu přivezou do České republiky zcela novou show Exposed in the Light World Tour 2012,“ uvedla Martina Benešová z pořádající agentury Pragokoncert.

Tributní kapela, která hraním skladeb skupiny Pink Floyd skládá hold svým idolům, vznikla v roce 1988. V Ostravě vystoupí 16. ledna. Předtím bude koncertovat i v Praze a Brně. Podle organizátorů se fanoušci opět mohou těšit na skvělý zvuk, laserovou show a řadu projekcí a dalších efektů.

Členové kapely jsou perfekcionisté, dodržují každý detail, aby věrně připomínali tvorbu původních Pink Floyd. „To, že se jim to daří skutečně na výbornou, ukazují tisíce fanoušků po celém světě tím, že se na jejich koncerty vracejí. Díky nim slavní Pink Floyd žijí dál,“ poznamenal dramaturg ostravské ČEZ Arény Miroslav Beinhauer.

O jejich kvalitách vypovídá i fakt, že za dobu své existence prodali přes tři miliony vstupenek po celém světě.

Kapelu podporuje i kytarista Floydů David Gilmour. Před dvěma lety hudebníci z australské Adelaide zahráli na oslavě jeho padesátých narozenin. Na pódiu se tehdy objevili s dalším členem Pink Floyd Richardem Wrightem, zahráli společně skladbu Comfortably Numb.

V roce 1994 se revival dokonce zúčastnil části turné Pink Floyd k albu The Division Bell. Britský deník The Mirror je označil za „krále žánru“.

Originální Pink Floyd vznikli v roce 1964. Jsou známí díky svým filozofickým textům, klasickým rockovým melodiím, zvukovým experimentům, inovativním obalům alb a propracovaným vystoupením. Je to jedna z nejúspěšnějších a nejvlivnějších skupin všech dob, prodala více než dvě stě milionů alb po celém světě.

Pod vedením Syda Barretta dosáhli Pink Floyd ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století úspěchu jako jedna z nejpopulárnějších undergroundových kapel hrajících psychedelický rock. Barrettovo nevypočitatelné chování ale donutilo ostatní spoluhráče k tomu, aby jej doplňovali a později i úplně nahradili kytaristou a zpěvákem Davidem Gilmourem.

Po Barrettově odchodu se lídrem skupiny postupně stal zpěvák a baskytarista Roger Waters. Tato proměna vedla k vytvoření několika novátorských alb, která získala kapele celosvětový věhlas a posunula ji směrem k progresivnímu rocku.

V roce 1985 ohlásil Waters rozpad skupiny, ale zbývající členové vedeni Gilmourem v koncertování a nahrávání desek pokračovali. Pink Floyd poté vydali další dvě studiové desky a dosáhli obrovského komerčního úspěchu. Aktivní činnost ukončili v roce 1995, ačkoliv nikdy oficiálně neohlásili rozpad. 2. července 2005 si poprvé po čtyřiadvaceti letech zahrál s kapelou i Waters.

The Australian Pink Floyd Show

Exposed in the Light World Tour 2012
* 16. leden 2012
* ČEZ Aréna Ostrava

Ceny vstupenek:

* vzadu po stranách 590 Kč
* vzadu 790 Kč
* střed haly 990 Kč
* před pódiem 1290 Kč

Vstupenky jsou k dostání v předprodejních sítích Ticketportal, Ticketpro a Ticket-Art a přes web pořádající agentury Pragokoncert.

www.pragokoncert.com