Platební brána Piano jde vydělávat libry. Získala skotského klienta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta E15

Společnost Piano Media, která provozuje platební brány pro obsah na internetu, získala nového zákazníka z Britských ostrovů. Je jím nejstarší skotský deník The Press and The Journal.

Nový obchod předznamenávala společnost původem ze Slovenska ještě minulý týden. To, o koho se jedná, ale prozradila až začátkem června. Deník vydavatelství DC Thomson vycházejícího v Aberdeenu si podle stanoviska ředitele digitálních médií Kirsten Morrisona vybíral mezi různými poskytovateli.

Pro Piano se podle vyjádření na internetové stránce deníku rozhodl i díky dobrým referencím. Třeba od legendárního magazínu Newsweek. Německá verze amerického týdeníku s více než sedmdesátiletou historií před více než rokem oznámila konec své tištěné verze. Od loňského ledna vychází pouze v internetové podobě. Vydavatelství začátkem letošního března spustilo prodej tištěné verze i předplatné internetového obsahu. Právě o prodej a předplatné se starají Slováci z Piano Media.

Od 15 do 20 liber

The Press and The Journal si vybral i stejný produkt jako Newsweek – Piano Lite. Digitální balík The Press and The Journal s prémiovým obsahem a e-vydáními bude stát 15 liber měsíčně, Ultimate Pack se šesti papírovými výtisky týdně bude stát 20 liber.

Pro Piano Media jde o druhou významnou novinku z přelomu měsíce. Koncem května totiž společnost oznámila taky příchod nových investorů. Staly se jimi rakouské fondy AWS Gründerfonds a 3TS Capital Partners. „Investice nám umožní rozšířit naše operace v Rakousku, Německu a Švýcarsku,“ uvedl Peter Richards, vedoucí oddělení mezinárodních operací Piano Media. Společnost po uzavření obchodu přestěhovala svou centrálu do Vídně. V Bratislavě zůstal jen tým softwarových vývojářů.

Piano provozuje také systémy platebních bran ve Slovinsku a Polsku. Vyloučená, i když zatím ne moc pravděpodobná, není ani expanze do Česka. „Jsme v kontaktu s českými vydavateli. Neočekáváme však, že kontrakty podepíšeme v krátké době,“ řekl E15.cz šéf komunikace společnosti David Brauchli.