Platforma pro OZE vyzývá poslance k odmítnutí zákona o podpoře energií

Platforma pro OZE vyzývá poslance k přehodnocení jejich názoru na předlohu zákona o podporovaných zdrojích energie. Zákon již vetoval prezident Václav Klaus. „Platforma pro OZE prezidentovi za veto děkuje jménem svým i jménem šesti stovek českých a zahraničních právnických osob, které chtějí zachování dosavadního zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zažíváme první pozitivní obrat v průběhu schvalování bezprecedentní protiprávní předlohy,“ uvedla koordinátorka Platformy pro OZE Neela Winkelmann‐Heyrovská.

„Je pro nás zadostiučiněním, že prezident Klaus použil argumenty, na jejichž základě jsme jej v únoru požádali o veto proti zákonu,“ doplnil Jakub Hájek, zakládající partner advokátní kanceláře NH Partners a konzultant Platformy pro OZE). Ve svém dopise z 14. března 2012 jmenuje prezident podle něj tři důvody, proč zákon poslancům vrací. Jde o rozšíření okruhu podporovaných zdrojů energie a z toho vyplývající nové náklady na veřejné rozpočty a ceny energií, podporu biometanu a nekvalitní zpracování zákona a množství neznámých podzákonných předpisů upravujících práva a povinnosti občanů, což je údajně v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod.

Podle jednacího řádu má nyní přijít vetovaný zákon na pořad příští schůze Poslanecké sněmovny. V posledním hlasování 31. ledna 2012 předlohu podpořilo 130 poslanců; pro přehlasování prezidentského veta jich stačí 101. „Už dnes je například jasné, že Parlamentem schválený zákon porušuje evropské právo v oblasti státní podpory. Evropská komise také varovala ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu, že Česká republika předlohou ohrožuje společnou energetickou politiku Unie,“ tvrdí platforma.

Platforma pro OZE vznikla počátkem roku 2011. Sdružuje české a zahraniční investory a podnikatele v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Jejím cílem je prosazovat plynulý rozvoj všech těchto zdrojů v České republice v souladu s politikou EU.