Plzeň otevřela bránu Ligy mistrů a sebrala 226 milionů korun

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň, odvetné utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů, které se hrálo 24. srpna v Praze. Hráči Plzně se radují z vítězství.

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň, odvetné utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů, které se hrálo 24. srpna v Praze. Hráči Plzně se radují z vítězství. Zdroj: ctk

Fotbalisté Plzně si jako třetí český tým v historii zahrají v základní skupině Ligy mistrů. Čeští šampioni do ní postoupili poté, co vyřadili FC Kodaň, kterou dnes v odvetě v pražském Edenu porazili 2:1. Před týdnem v Dánsku svěřenci kouče Pavla Vrby zvítězili dokonce 3:1. Kodaň sice vedla po brance Bolaňose, ale šestým zásahem v letošních předkolech vyrovnal ve druhém poločase Bakoš a v nastaveném čase zajistil Viktorii výhru Ďuriš.

Západočeši mají jistotu, že si na podzim v nejlepší klubové soutěži zahrají dalších šest zápasů a jen za účast mezi elitou inkasují asi 226 milionů korun. Jména tří soupeřů se dozví ve čtvrtek při losování v Monaku. Plzeň rozehrála jeden z nejdůležitějších zápasů klubové historie s rozpaky. Západočeši drželi pomyslný dvoubrankový náskok a před utkáním se dušovali, že se „nesníží“ k opatrné taktice jako v prvním poločase odvety minulého předkola s Trondheimem. Realita ve vyprodaném Edenu ale vypadala jinak.

Kodaň se často hnala na zteč a na začátku ji vyrušila jen akce reprezentačního nováčka Jiráčka, po jehož přihrávce scházely k zakončení dva metry Kolářovi. Nejlepší chvíle Plzně v prvním poločase přišly před 30. minutou. Kolář po individuální akci přešel dva protihráče, ale prudkým pokusem nedal svůj pátý gól v předkolech Ligy mistrů, čímž by vyrovnal nejlepšího střelce Bakoše. Ten se společně s Jiráčkem vrátil do hry poté, co před týdnem v dánské metropoli nemohli hrát kvůli žlutým kartám.

Když se Eden začal otřásat vítěznými plzeňskými chorály, možná to působilo na hostující osmifinalisty minulého ročníku Ligy mistrů jako ta pravá motivace. Stále se lepšící Kodani ve 32. minutě vyšel další z rychlých kontrů a Bolaňos prudkou křížnou střelou zchladil doutnající euforii Západočechů. Na ně inkasovaná branka viditelně dolehla. Čeští mistři se stáhli hluboko na svoji polovinu a měli daleko k tomu, aby zopakovali svůj odvážný výkon z Kodaně. I proto, že plzeňský kapitán Horváth měl mnohem méně místa a nedostal se k režírování hry.

Z krize Plzeň vysvobodil až poločas

I po změně stran se výkon českého týmu zvedl, stejně jako proti Trondheimu. Domácí začali důrazněji a už v hloubi pole napadat rozehrávku soupeře, který se nedostával tak často do zakončení jako před přestávkou.Velkou morální vzpruhou byl pro Plzeň vyrovnávací gól Bakoše. Slovenský útočník si v 67. minutě počkal za obránci na přetažený centr Jiráčka a zblízka lehce skóroval do odkryté branky. Pak mohl bouřlivě slavit svůj šestý gól v pohárech, čímž si upevnil pozici v čele kanonýrů. Jeho souhra s Jiráčkem jen doložila, jak moc Plzni prospěl jejich návrat do sestavy.

Kodaň se z plzeňského protiúderu také probírala dlouho. Stála před úkolem vstřelit dvě branky, které by zápas nasměrovaly alespoň do prodloužení. Odvetu mohl zdramatizovat kanonýr N'Doye, který před dvěma lety v Evropské lize dal tři góly Spartě, ale jeho ránu vytěsnil brankář Čech.Plzeň si osladila jubilejní desátý start v evropských pohárech dalším gólem a nakonec i zvítězila. Střídající Ďuriš proměnil ve třetí minutě nastavení svoji druhou velkou šanci a odstartoval velké oslavy.

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň 2:1 (0:1)

Branky: 67. Bakoš, 90.+3 Ďuriš - 32. Bolaňos. Rozhodčí: Carballo - Fernández, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Jiráček - Nordstrand, Grindheim. Absalonsen. Diváci: 19.350. První utkání: 3:1, postupuje Plzeň.

Sestavy: Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth (86. Trapp), Jiráček - Petržela (82. Fillo), Kolář, Pilař - Bakoš (77. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Kodaň: Wiland - Thomsen (83. Sigurdsson), Ottesen, Jörgensen, Bengtsson - Bolaňos (74. Diouf), Nordstrand, Grindheim, Delaney - Santin (64. Absalonsen), N'Doye. Trenér: Nilsson.