Plzeň se s městem kultury rozloučí nejdelším fotoalbem na světě

Plzeň, ilustrační foto

Plzeň, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Plzeň se letos v prosinci rozloučí s celoročním projektem Evropského hlavního města kultury (EHMK) pokusem o vytvoření nejdelšího fotoalba na světě.

Lidé mohou posílat svoje snímky nafocené během roku na kulturních akcích ve městě. Fotografie pak organizátoři vytisknou na 1,3 kilometru dlouhý pás. Rozvinou ho mezi centrálním náměstím Republiky a kreativní zónou DEPO 2015, kde se řada programů roku kultury odehrávala, uvedla Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015, která program EHMK naplňuje.

„Pokusíme se udělat nejdelší fotoalbum na světě, bude to pokus o zápis do české knihy rekordů a rádi bychom, aby nám pomohli se sběrem fotografií i přímo lidé, kteří navštěvovali během roku různé akce a fotili si je,“ řekla. Snímky, které lidi pošlou, musí mít dostatečné rozlišení a kvalitu - minimálně 1500 krát 1000 pixelů a velikost jeden až sedm megabytů.

Tisknout se totiž budou ve velkém formátu. „Fotky budou asi půl metru na výšku, pás bude dlouhý přes jeden kilometr. Vypadá to, že určitě potřebujeme přes tisíc fotografií,“ popsala Reifová. Několik stovek snímků má i společnosti Plzeň 2015, do rozloučení s rokem kultury chce ale zapojit i obyvatele města. Ti už mohli posílat snímky i v jiných projektech, například rodinné záběry do Plzeňského rodinného fotoalba.

Své snímky mohou lidé ukládat do 10. listopadu na stránku www.fotoalbum.plzen.eu. Závěrečná výstava se uskuteční 12. prosince. „V odpoledních hodinách začneme tu roli rozvinovat. Postupně lidé si mohou ty fotky prohlížet, procházet a ve večerních hodin si vybrat, kterou jednu z nich si budou chtít vystřihnout a odnést domů na památku,“ dodala Reifová.