Plzeň vypíše urbanistickou soutěž na vzhled širšího centra města

Jednokolovou soutěž, která má přinést urbanistickou ideu pro širší centrum města, vypíše 12. prosince plzeňský magistrát. Materiál se stane základem pro vypracování nového územního plánu Plzně, který musí být schválený do roku 2015, řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Podobný koncept radnici dosud chybí a projevuje se to například spory a dohady kolem stavby nového obchodního centra na místě Domu kultury na Americké třídě. „Vypíšeme soutěž na centrální část města tak, abychom znali názor architektů, jak by se město mělo v budoucnu vyvíjet,“ poznamenal Rund. Město by tak mělo dostat mantinely pro budoucí architektonický vývoj. Materiál by měl například naznačit představy architektů o frekventovaných silnicích v centru nebo o doplnění zástavby.

S vypsáním soutěže, kterou architekti požadují už řadu let, souhlasí i opozice. „Rozhodně vítáme vypsání soutěže, Plzeň potřebuje koncepci pro svůj další rozvoj,“ konstatoval šéf kontrolního výboru zastupitelstva Ondřej Ženíšek (TOP 09). Soutěžící musejí svoje návrhy odevzdat do 16. března 2012, výsledky soutěže budou vyhlášeny do 28. března 2012.

Vítěz může získat finanční odměnu až půl milionu korun, na druhé místo je vyčleněno 250 tisíc a třetí místo bude odměněno 150 tisíci korunami. V porotě zasednou čtyři nezávislí architekti a tři zástupci politiků a úředníků města. Podmínky soutěže a členy poroty musí schválit zastupitelstvo.