Po Labi doplujete až do Jaroměře

Výletní lodní doprava na Labi chystá novinky. Už za rok budou jezdit parníčky až do Josefova. Doveze je tam nová stejnojmenná loď.

Kolesové parníčky už opět čeří hladinu řeky Labe v Hradci Králové. Lidé se na nich však mohou svézt i jinde. Vloni vzniklo nové přístaviště ve Smiřicích, a za rok by měly doplout až na Náchodsko do Jaroměře. „Nová loď, která bude jezdit další trasu ze Smiřic, by se měla jmenovat Josefov. Jestli už bude jezdit příští rok, není jisté, každopádně o tom uvažujeme,“ říká Jaroslav Kostkan z Hradecké paroplavební společnosti.

Lodě i pro cyklisty

Prodloužením trasy by se tak splnil i dávný sen někdejšího královéhradeckého starosty Františka Ulricha, který se na počátku minulého století zasazoval o splavnění Labe až do Jaroměře. Několik jezů na Labi mezi Hradcem a Jaroměří přitom není překážkou. Výletníci jednoduše u každého z nich vystoupí na břeh a za ním se nalodí na další plavidlo.

Podle Jaroslava Kostkana by lodní doprava mohla být zpestřením i pro cykloturisty. Výletní parníčky totiž zčásti kopírují Labskou cyklotrasu, která by měla vést po břehu Labe.

Hradec město paromilů

Kromě nového plavidla Josefov chystají nadšenci z Hradecké paroplavební společnosti i další atrakci. Příští rok by měla nahradit motorový pohon vyhlídkové loďky Smiřice, která pendluje mezi Smiřicemi a Předměřicemi, pára. Úpravy však budou finančně hodně náročné. Projížďky na parníčcích nebudou chybět ani na oblíbeném Nábřeží paromilů 29. srpna na hradeckém Smetanově nábřeží. Letošní už sedmý ročník akce bude tentokrát mezinárodní a také bohatší. Kromě parních strojů návštěvníci uvidí i jiné historické rarity. „Přehlídku exponátů jsme chtěli rozšířit také třeba o stará auta, i když ne na páru. A vidět by měla být na akci i požární technika,“ dodává Jaroslav Kostkan.