Po pěti letech se vraceli fotbalisté z Edenu s prázdnou

Fotbalisté Mladé Boleslavi podlehli Slavii 0:1. Týdeník Sedmička hledal sedm stěžejních bodů, které vedly k takovému výsledku.

Boleslavským fotbalistům chyběla na hřišti soupeře lepší koncovka. Těsná prohra měla i další příčiny.

1. Změny v sestavě

Trenér Boleslavi Karel Stanner udělal v sestavě oproti poslednímu zápasu s Českými Budějovicemi (1:1) čtyři změny. Před Keremem Bulutem dostal poprvé přednost Jan Chramosta, jenž bojoval v útoku jako jediný hrotový útočník. Marek Kulič sledoval výkop pouze z lavičky náhradníků. Boleslavský trenér vystavěl pětičlenný val záložníků, mezi jehož základní kameny patřil nově také Michal Sedláček. Ve stoperské dvojici doplnil Petra Johanu (navlékl kapitánskou pásku) Adrian Rolko namísto Tomáše Janíčka a v neposlední řadě se na levý kraj obrany postavil Tomáš Fabián. Domácí kouč Karel Jarolím sáhl stejně jako jeho protějšek ke změně ve stoperské dvojici: namísto Vomáčky postavil Trappa a v záloze nahradil Grajciara Jandou.

2. Střety ve středu hřiště Karel Jarolím poslal do středové řady pětici hráčů, která v prvním poločase zálohu soupeře většinou s jistotou přehrávala. Obě mužstva předváděla svižný fotbal, ale podobná kanonáda jako v utkání z jara roku 2009, které skončilo divokým, ale smířlivým výsledkem 3:3, se tentokrát nekonala. Oba týmy své útoky zakončovaly nepřesně a do kabin se šlo bez vstřelených branek. Ve druhém poločase dokázali jednu ze svých šancí využít pouze slávisté, přestože se hra po návratu z kabin vyrovnala. O tom ale později.

3. Mizerná divácká kulisa

4259, to je počet diváků, který si našel v sobotním odpoledni cestu do pražského Edenu. Někteří fanoušci Slavie stejně jako příznivci Bohemians 1905 nesouhlasí s tím, aby klokani hráli své domácí zápasy v Edenu, a tak utkání bojkotují. Čtyři tisícovky diváků v ochozech nového stadionu pro jednadvacet tisíc lidí vypadaly mezi červenými sedačkami přece jen komorně.

4. Nastřelený Koubský

V sedmapadesáté minutě nastřelil na hranici pokutového území mladoboleslavský Michal Sedláček bránícího Koubského do břicha a slávistický stoper se skácel k zemi. V tu chvíli mohl Jan Chramosta sám postupovat na brankáře Vaniaka, ale rozhodčí Drábek hru přerušil, což podle výkladu pravidel udělat nemusel. „Nebyl podle ého názoru natolik zraněný, aby nevydržel patnáct vteřin a rozhodčí musel přerušit hru,“ postěžoval si trenér Karel Stanner po zápase. Případný gól by určitě vyvolal vášnivé diskuze podobně jako branka Plzně v minulém kole nejvyšší soutěže. Jan Rezek totiž v utkání proti Liberci skóroval, zatímco na zemi ležel zraněný obránce Fleišman.

5. Branky chyběly

Trenér Stanner před utkáním věřil, že se bude hrát ofenzivně. Na české poměry byl k vidění kvalitní fotbal, ale více šancí, a to těch proměněných, by hře rozhodně prospělo. Těsná výhra Pražanů se dá vysvětlit tak, že oba týmy jsou velmi vyrovnané a takticky vyspělé. Zásluhou dobré práce obou obran se příliš gólových šancí nevyrojilo. Jediná branka padla až čtvrt hodiny před koncem.

6. Zvítězila zkušenost

Pražanům vystřelil tři body střídající Stanislav Vlček. Nikým nehlídaný v klidu usměrnil centr Kisela hlavou za bezmocného Miroslava Millera, kterému prošel míč za záda pod tělem. Kanonýr sešívaných po zápase roli spasitele odmítl a poděkoval všem příznivcům Slavie za to, že s ním mají trpělivost. Jediné brance soupeře přihlížel už z trávníku i boleslavský Marek Kulič. Jeho přítomnost už ale hosty nespasila.

7. Nedáš, dostaneš!

Toto pravidlo připomněl po zápase zklamaný boleslavský útočník Jan Chramosta, který v největší šanci svého týmu selhal. Běžela dvaasedmdesátá minuta, když se ocitl po skvělé přihrávce Ludovica Sylvestreho sám před Vaniakem v pokutovém území. Rána mu ale nesedla. „Chtěl jsem si to dát na placírku a pak ho (Vaniaka) lobnout,“ říkal zkroušeně Chramosta. Trenér Stanner označil tuto neproměněnou šanci za klíčovou.