Po zpackané akvizici chce HP po manažerech Autonomy miliardy dolarů

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard Zdroj: ctk

Společnost Hewlett-Packard požaduje zhruba 5,1 miliardy dolarů jako odškodné po dvou někdejších ředitelích britské softwarové společnosti Autonomy. Americký výrobce počítačů ji koupil před čtyřmi roky, obchod ale skončil fiaskem. Od té doby bylo zahájeno několik soudních řízení. Nyní je to ale poprvé, kdy HP podala žalobu přímo na bývalé manažery, napsala agentura AFP.

Hewlett-Packard koupil firmu Autonomy v roce 2011 za více než 11 miliard dolarů (přes 220 miliard Kč). V následujícím roce ale oznámil, že je kvůli nesrovnalostem v účetnictví Autonomy nucen odepsat 8,8 miliardy dolarů (177 miliard Kč), tedy více než tři čtvrtiny hodnoty.

Americká společnost Lynche a jeho kolegy opakovaně viní z toho, že firmu nesprávně vedli. Lynch ale jakékoli pochybení na své straně i u svých bývalých kolegů odmítá. Za ztrátou hodnoty podle něj stojí naopak neschopnost HP řídit firmu po jejím převzetí.

Žaloba a protižaloba

HP v pondělí v tomto případu podal žalobu k londýnskému soudu. Tvrdí v ní, že spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Autonomy Michael Lynch a její bývalý finanční ředitel Sushovan Hussain se coby manažeři Autonomy dopustili podvodného jednání. „Žaloba po nich požaduje odškodné přibližně 5,1 miliardy dolarů,“ sdělila podle agentury Reuters mluvčí HP.

Lynch podá protižalobu a bude po firmě HP žádat 100 milionů liber jako náhradu za škody způsobené prý jejími obviněními, uvedli v úterý jeho zástupci.