Pochodem v chod! Za prázdninovými zážitky

Ani druhá polovina jarních prázdnin není ve Zlínském kraji chudá na akce pro rodiny. Sedmička přináší jejich přehled.

Kde jinde umí malé caparty znuděné volnými dny zabavit lépe než v domu dětí a mládeže. Ve zlínské Astře začíná v pátek 24. února program pro holky a kluky od sedmi let. Děti zažijí od osmi ráno do čtyř odpoledne den plný her, soutěží a zábavy. Zajedou se podívat do Zoo Lešná. Cena činí 160 korun i s obědem.

Dalšími možnostmi jsou geovýlety. Ten poslední se koná 24. února. V ceně dvě stě korun na den je oběd i cesta do Uherského Hradiště nebo Kroměříže. „Pro všechny pohybovězaměřené jsme připravili také sportovní dopoledne v tělocvičně 11. základní školy, kde si můžou zahrát florbal, sálovou kopanou, stolní tenis a míčové hry,“ řekla ředitelka zlínského domu dětí a mládeže Ivana Vladíková.

Volné dny bude možné strávit i ve zlínském rodinném zábavním parku Galaxie. „Konají se u nás různé tvořivé dílničky a závody na všem možném,“ sdělila manažerka zařízení Jana Valášková. Celodenní vstup do Galaxie pro dítě, teplý oběd a pitný režim vyjde na 240 korun. Více informací na www.galaxiezlin.cz.

Na jarní prázdniny se připravila i Zoologická zahrada Lešná. Děti se až do 26. února mohou kreativně vyřádit se stavebnicemi LEGO. Chybět nebudou ani různé soutěže o ceny. Jarní prázdniny ve zlínském zoo si navíc návštěvníci zpestří při řešení kvízu o živočiších jihovýchodní Asie. Právě této oblasti je totiž věnovaná letošní kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Děti, které mají rády hračky, mohou zajít do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně na výstavu. Expozice Hračky ze staré půdy představuje hračky od konce devatenáctého století až po současnost. Výstava je určena návštěvníkům všeho věku, těm malým přinese překvapení, s čím si dříve děti hrávaly, těm starším dá možnost zavzpomínat.

Uherskohradišťsko

Spoustu zábavy bude možné zažít i díky Domu dětí a mládeže Šikula v Uherském Hradišti. Děti si tady mohou vyzkoušet třeba lanové hry, vytvořit si svůj vlastní hrneček, poradit si s nástrahami křižovatek a semaforů, vydat se na hrad Buchlov nebo si vyzkoušet golf. Na jednotlivé dny je potřeba se nahlásit telefonicky. Další informace jsou na adrese www.ddmsikula.cz.

O jarních prázdninách bude možné pozorovat oblohu, a to kvůli nabídce hvězdárny v Uherském Brodě. Pozorování Slunce, Venuše, Jupitera nebo Měsíce a další kosmických tělěs se uskuteční pouze za jasné oblohy. Podrobnější informace jsou na www.hvezdarnaub.cz.

Muzeum Kroměřížska připravilo pro děti na sobotu 25. února tvořivé dílny nazvané Zvířátka na lednici. Kreativní workshop umožní příchozím vyrobit si vlastnoruční originální magnetky. Vstupné, které zahrnuje i použitý materiál, činí čtyřicet korun, dílny budou v prostorách Muzea Kroměřížska otevřené v časech 9.00–12.00 a 13.00–16.00.

Vsetínsko

Středisko volného času Alcedo ve Vsetíně pořádá o jarních prázdninách každodenní program pro děti. Bližší informace jsou na adrese www.alcedo-vs.cz.

Pro malé lyžaře do dvanácti let je v pátek 24. února připraven závod na sjezdovce Horal ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Jmenuje se O pohár nejrychlejšího tygra. Závod začíná v jednu hodinu po poledni. Slalom se jede na čas na dvě kola, do hodnocení se započítává nejlepší čas. Startovné činí padesát korun. Dětský závod ve slalomu se koná i následující pátek 2. března. Více informací na www.razula.cz.