Počítač Totalu urychluje průzkum nalezišť. Dosáhl výkonu 80 tisíc laptopů

Superpočítač Pangea společnosti Total

Superpočítač Pangea společnosti Total Zdroj: total.com

Francouzská ropná společnost Total zvýšila výkon svého superpočítače Pangea na trojnásobek, což jej zařazuje do první desítky největších superpočítačů světa. Posílení počítačového výkonu pomůže urychlit průzkum nalezišť a snížit náklady, sdělila dnes firma.

Výpočetní výkon Pangey vzrostl na 6,7 petaflops, což znamená takřka sedm tisíc bilionů operací za sekundu, z dosavadní úrovně 2,3 petaflops. Počítač Totalu je tak nejvýkonnější v globálním ropném průmyslu. Jeho výkon odpovídá schopnosti zhruba 80 tisíc laptopů dohromady, uvedla agentura Reuters.

Propad světových cen ropy, který trvá už téměř dva roky, nutí těžaře snižovat investice a hledat další možnosti snižování nákladů. Total neuvedl, kolik ho zvýšení výkonu Pangey stálo a kolik to firmě ušetří. Superpočítač Totalu je umístěn ve firemním výpočetním centru v Pau v jihozápadní Francii. Sestavila jej kalifornská firma Silicon Graphics International.

Podle stránky www.top500.org, která řadí každého půl roku největší superpočítače podle výkonu, je nyní nejvýkonnějším zařízením čínský Tianhe-2 v Národním superpočítačovém středisku v Kantonu, který má přes 33 petaflops. Pangea by se podle poslední aktualizace seznamu z loňského listopadu zařadila na sedmé místo.