Počítačová kriminalita po sovětsku: Doména .su se stala útočištěm hackerů

počítačová kriminalita, ilustrační foto

počítačová kriminalita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Internetová doména .su, přidělená v roce 1990 bývalému Sovětskému svazu, se podle odborníků stala útočištěm hackerů, kteří ji využívají například ke krádežím peněz a rozesílání spamu. Hackeři začali tuto doménu využívat poté, co správci ruské domény .ru zpřísnili pravidla jejího používání.

Postup hackerů tudíž podle odborníků není výsledkem nostalgie k bývalému Sovětskému svazu. „Nemyslím si, že je to politická záležitost,“ řekl deníku The Guardian manažer bezpečnostní společnosti RSA Oren David. „Je to všechno jen o penězích,“ dodal.

Počet nekalých internetových stránek s doménou .su se podle ruských regulátorů v uplynulém roce zdvojnásobil, stejně jako o rok dříve. Překonal tak vysoký počet podobných stránek s doménou .ru. „Podle mého názoru využívá doménu .su více než polovina kybernetických zločinců v Rusku a bývalém Sovětském svazu,“ uvedl Andrej Komarov ze společnosti Group-IB, která řídí jeden ze dvou oficiálních ruských orgánů pro kontrolu internetu.

Nejznámější stránkou s doménou bývalého Sovětského svazu je Exposed.su, která údajně zveřejnila úvěrové záznamy americké první dámy Michelle Obamové, neúspěšného kandidáta na amerického prezidenta Mitta Romneyho, miliardáře Donalda Trumpa a řady celebrit, včetně zpěvačky Britney Spearsové a golfisty Tigera Woodse. Tyto stránky jsou ale v současné době nefunkční.

Další stránky s doménou .su jsou využívány k vykrádání bankovních účtů, rozesílání spamu a k útokům na cizí internetové stránky. Internetové společnosti se takové stránky snaží co nejdříve zlikvidovat. Podle švýcarského odborníka na internetovou bezpečnost Romana Huessyho však hackerské stránky s doménou .su dokážou beztrestně fungovat i několik měsíců.

Na doméně .su je nyní registrováno přes 120 tisíc internetových stránek, takže její zrušení by představovalo komplikovanou operaci. „Je to jako zablokovat domény .com nebo .org,“ uvedl Komarov. „Je tam zaregistrováno mnoho legitimních stránek,“ dodal. Patří mezi ně například stránky stalin.su, které velebí bývalého sovětského diktátora Josifa Visarijonoviče Stalina.

Moskevská organizace Foundation for Internet Development, která v roce 2007 převzala za doménu .ru zodpovědnost, připouští, že velký počet podvodných stránek pro ni představuje problém. „Uvědomujeme si, že to ohrožuje naši image,“ uvedla organizace. Přiznala také, že kriminální stránky mohou na této doméně fungovat mimořádně dlouho dobu. V létě chce proto zavést pro doménu .su přísnější pravidla.