Podívejte se, jak vypadají kanceláře Facebooku

Kanceláře Facebooku v Seattlu

Kanceláře Facebooku v Seattlu Zdroj: Gensler

Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
Kanceláře Facebooku v Seattlu
Kanceláře Facebooku v Tokiu
Kanceláře Facebooku v Hong Kongu
Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
41
Fotogalerie
Facebook je jednou z nejrychleji rostoucích firem nejen v technologickém světě a sídlí ve více než padesáti lokalitách. Kanceláře jsou rozesety na všech kontinentech a ani zdaleka nepřipomínají tradičně nudné pracovní prostory.

Stejně jako u dalších moderních firem vsází především na volnost zaměstnanců, kteří mohou pracovat prakticky na libovolném místě. Ať už je to společný open space, relaxační zóna nebo jídelna, vždy jsou prostory navrženy ve spolupráci s předními architekty.

Nedávno se například Facebook dohodl s Frankem Gehrym, jenž je mimo jiné spoluautorem pražského Tančícího domu. Pro Facebook navrhuje inovované hlavní sídlo, které by mělo první zaměstnance přivítat na konci letošního jara. Kromě toho se však Facebook obrací i na nezávislé umělce, kteří se starají o jedinečnou výzdobu kanceláří. Například pro sídlo v Hong Kongu si vybrali belgickou umělkyni Caratoes.

Menlo Park, USA

Facebook se v roce 2011 přestěhoval z nevyhovujícího hlavního sídla v Palo Alto do bývalého sídla Sun Microsystems. O nový vzhled se postarala architektonická společnost Gensler, která dostala za úkol přetvořit obří kancelářský kampus s rozlohou přesahující devět hektarů.

Seattle, USA

Netradiční koncept byl zvolen při návrhu kanceláří v Seattlu. Zaměstnancům Facebooku zde byly ponechány holé zdi ve společných prostorech a právě oni se měli postarat o výzdobu. Vedle tradičních maleb či plakátů se na zdech objevilo i lego.

Kanceláře Facebooku v Tokiu

Společnost Gensler se podílela i na návrhu nového sídla Facebooku v japonském Tokiu. Spojila zde jak tradiční japonskou kulturu s výrazným využitím dřevěných prvků, tak otevřené prostory dominující kancelářským prostorám v domovských Spojených státech. Jak se taková symbióza architektům povedla, se můžete přesvědčit v galerii.

Quarry Bay, Hong Kong

Nové sídlo v Hong Kongu Facebook otevřel v létě minulého roku. Nachází se v mrakodrapu One Island East, který má výšku 298 metrů a pojme 67 podlaží. Kancelář Facebooku se nachází na šedesátém patře a zabírá zde přes 1000 m2.