Podívejte se: Retromapa 299 podmořských internetových kabelů, které propojují svět

retromapa podmořských inernetových kabelů

retromapa podmořských inernetových kabelů Zdroj: www.telegeography.com

Svět propojují stovky tisíc kilometrů podmořských internetových kabelů, některé v hloubkách blížících se osmi tisícům metrů. Kudy však přesně vedou? Americká firma TeleGeography nedávno publikovala půvabnou interaktivní mapu v „retro“ stylu, která zachycuje dohromady 299 kabelových tras.

Do zmíněných 299 tras byly započteny také ty, které by v průběhu roku 2015 měly být dokončeny nebo alespoň plně zafinancovány a připraveny k položení, aktuálně zprovozněných jich je jinak 278. „Mapa vzdává hold středověkým a renesančním kartografům, jejichž ilustrace ve vybraných místech oceánů znázorňovaly reálná nebezpečí, která v nich námořníkům hrozila,“ vysvětluje firma retro vzhled mapy.

Z mapy lze vypozorovat propojení všech kontinentů, kromě Antarktidy. Tamní výzkumné stanice jsou tak stále závislé na satelitním internetu. Mapa zohledňuje také rychlost vzájemného propojení napříč významnými regiony, způsob pokládání těchto kabelů nebo nejčastější rizika vedoucí k jejich poškození v různých částech moří a oceánů.

retromapa podmořských inernetových kabelůretromapa podmořských inernetových kabelů | www.telegeography.com

Tudy teče internet. Podívejte se na novou mapu podmořských kabelů