Podmořští hledači prý našli u Haiti vrak lodi Kryštofa Kolumba

Replika lodi Santa Maria u španělských břehů

Replika lodi Santa Maria u španělských břehů Zdroj: Profimedia.cz

Podmořští hledači prý u haitského pobřeží našli vrak potopené lodi Kryštofa Kolumba. Jde údajně o vlajkové plavidlo z objevitelské cesty do Ameriky Santa Mariu, tvrdí Barry Clifford, který je vedoucím průzkumného týmu, jenž vrak našel.

„To je loď, která změnila běh lidských dějin,“ řekl Clifford zpravodajské televizi CNN. Pokud se jeho slova potvrdí, půjde o jeden z nejvýznamnějších podmořských archeologických objevů všech dob. „Pro mě je to vrakový Mount Everest,“ říká osmašedesátiletý Clifford.

Jeho tým našel potopenou loď již v roce 2003, ale tehdy ještě nedospěl k tak odvážnému tvrzení, protože neměl dostatek důkazů pro její identifikaci. Teprve před dvěma lety zjistil, že dělo objevené na palubě zřejmě typově odpovídá tomu, který používaly Kolumbovy lodě.

Před několika týdny se vrátil k vraku se skupinou odborníků. Tým změřil a vyfotografoval loď, z níž řada předmětů včetně děla mezitím již zmizela. Podle archeologa Charlese Beekera z Indianské univerzity jsou důkazy o tom, že by mělo jít o Santa Mariu, přesvědčivé. Stálo by tedy za to věnovat úsilí tomu, aby byla loď z mořského dna vyzvednuta.