Podzimní Festival chutí bude ve znamení hub a zvěřiny

jídlo,

jídlo,

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci druhého ročníku Festivalu chutí, tentokrát s podtitulem Vůně podzimu. Gastronomický festival se uskuteční od 20. října do 20. listopadu ve vybraných restauracích v pěti městech.

„Rozmanitost podzimních surovin umožňuje vytvářet velmi zajímavé kombinace chutí a vůní,“ řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek. „Původně jsme festival chtěli zaměřit pouze na různé druhy zvěřiny, ale byla by škoda opomíjet i další suroviny, jako jsou jablka, hrušky nebo v poslední době oblíbené dýně,“ uvedl.

Festivalu se zúčastní 15 restaurací; 12 z Prahy a po jedné z Liberce, Brna a Mariánských Lázní. „Principem festivalu je seznámit lidi s nabídkou vybraných restaurací. Při výběru surovin i při sestavení menu měly restaurace volnou ruku,“ řekl za organizátory festivalu Pavel Hanuška.

Šéfkuchaři restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu za cenu 290 korun. „Restaurace do festivalů jsou pečlivě vybírány, některé se jich účastní již poněkolikáté,“ uvedl Suchánek.

Nově zařazenou restaurací do festivalu je například italská restaurace 2 Pazzi v pražských Vršovicích. „Naše restaurace se vydala trochu jinou cestou, nenachází se ve středu města, není tedy prioritně určena turistům. Chceme, aby si sem lidé přišli vychutnat dobré jídlo bez nějakého velkého shonu,“ řekl její majitel Andrea Crippa. V rámci festivalového menu v jeho restauraci mohou hosté ochutnat třeba marinované kančí maso s polentou a houbami.