Policie je krátká. Pumpy se brání samy

Řidiči ujíždějí od čerpacích stanic bez placení. Benzina zkouší unikátní kamerový systém.

Jednou až dvakrát týdně volá čerpadlářka Pavlína Pletichová policii. Ne, že by benzinku OMV v pražských Košířích přepadli lupiči, to „jenom“ ujel další řidič s plnou nádrží bez placení.

„Když počítám, že plná nádrž ve standardním autě přijde na patnáct set až dva tisíce, tak měsíčně ztrácíme kolem patnácti tisíc,“ posteskne si žena.

Dvacet tisíc aut

Není sama, znají to všichni čerpadláři. Například jen od Benziny odjede bez placení na dvacet tisíc aut ročně. Policie je přitom na zloděje krátká.

„Většinou se totiž jedná pouze o přestupek. Škoda obvykle nepřesahuje pětitisícovou hranici. Odhalení a dopadení pachatelů je složité, i když policisté mají informace od obsluhy i kamerové záznamy,“ přiznává pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Společnosti, které prodávají pohonné hmoty, se proto snaží bránit samy. Třeba Benzina zavedla na třech vybraných místech v Praze technologickou novinku – zkušební provoz bezpečnostního kamerového systému, který je napojený přímo na registr kradených vozidel.

„V praxi to znamená, že řidiči v kradeném autě nebo s ukradenými SPZ vůbec nenatankují. Záběry citlivé kamery na benzince se totiž okamžitě porovnávají s údaji v evidenci prohřešků a také s databází odcizených vozidel,“ říká generální ředitel Benziny Martin Durčák. Systém se osvědčil a bude se rozšiřovat na další prodejní místa.

Podle mluvčího Benziny Václava Louly skončil díky tomuto opatření v policejní síti v uplynulých dnech jeden notorický zloděj. „Dělal kolečko na čerpacích stanicích v Praze 9 a policie si na něj na jedné počkala,“ doplňuje Loula.

Zloději jsou vždy o krok napřed

„Páky“ na zloděje hledají všechny benzinky. Například systém společnosti Shell snímá při tankování SPZ značku a fotka se zakládá do počítačového systému. Pokud se u čerpací stanice hříšník objeví znovu, ihned ho rozpoznají. Zloději jsou ale vždy o krok dopředu a přijíždějí s kradenými značkami.

„Vzpomínám si, že u nás třeba tankoval řidič červené fabie a pokaždé s jinou „espézetkou“, které řidič kradl na jednom sídlišti,“ říká mluvčí společnosti Shell Petr Šindler.

Podle mluvčí OMV Miroslavy Remenárové mají jejich benzinky velmi kvalitní kamerové a monitorovací systémy.

„Personál je proškolený, jak se v takovém případě chovat,“ doplnila Remenárová. Konkrétní postupy si společnost nechává pro sebe.