Pólo v pražské Chuchli

Pólo

Pólo Zdroj: Archiv ZEN

Česká republika se letos znovu stane hostitelem turnaje v koňském pólu. Na přelomu května a června (30. 5. až 1. 6.) se na pražském závodišti v Chuchli odehraje BMW Czech Polo Open 2013.

Pólo je považováno za hru králů a nejexkluzivnější míčovou hru na světě, kterou v šedesátých letech 19. století přivezli angličtí důstojníci z Indie do Británie. Travnaté hřiště je dlouhé téměř 300 metrů a široké až 200 metrů. V současné době se pólo hraje ve více než 80 zemích, profesionálně v šestnácti.

PóloPólo | Archiv ZENMartina Lewis je organizátorkou turnaje a také jedinou českou hráčkou póla v Anglii

Profesionalitu hráčů koňského póla určuje handicapem každou sezonu národní komise každé země. Rozsah přidělovaných handicapů je od –2 do +10 u profesionálních hráčů. Čím vyšší handicap, tím lepší hráč.

Pro hru se používají pólo pony, vyšlechtěné plemeno o obvyklé výšce 143 až 153 centimetrů v kohoutku. Tito koně musejí být rychlí a hbití tak, aby byli schopni rychle měnit směr během hry. Musejí být i nebojácní – nesmějí jim vadit pálky, které za hry sviští kolem jejich hlav. Na turnaji v Chuchli se utkají čtyři mezinárodní týmy.

PóloPólo | Archiv ZENPro hru se používají pólo pony, vyšlechtěné plemeno o obvyklé výšce 143 až 153 centimetrů v kohoutku

Handicap turnaje BMW Czech Polo Open 2013 je stanoven na +4 až +6. Kromě generálního partnera BMW turnaj podpoří také Hublot, Eden Island Seychelles, ledovcová voda Aqua Angels z Islandu, francouzské šampaňské Veuve Clicquot a Delicato Restaurants. Dresy pro hráče navrhla argentinská módní značka spojená s pólem La Martina. BMW Polo Czech Open je stejně jako Gold Cup v Anglii nebo Polo Classic v New Yorku součástí Veuve Clicquot sezony.