Poptávka po iPhonech vytáhla zisk Apple na 13,6 miliardy dolarů

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Dale Gillard via Flickr

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve druhém finančním čtvrtletí meziročně stoupl o třetinu na 13,6 miliardy dolarů (344 miliard korun). Výsledky podniku opět podpořila silná poptávka po telefonech iPhone. Firma se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o 11 procent.

Tržby společnosti se ve čtvrtletí končícím 28. března meziročně zvýšily o 27 procent na 58 miliard dolarů (téměř 1,5 bilionu korun). Firma ve čtvrtletí prodala více než 61 milionů telefonů iPhone, což představuje meziroční nárůst o 40 procent.

Prodej iPhonů tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Bloomberg odhadovali na zhruba 58 milionů přístrojů. V souladu s předpoklady nicméně zaostal za rekordní úrovní 74 milionů přístrojů dosaženou v prvním finančním čtvrtletí, které zahrnovalo klíčovou vánoční sezonu, upozornila agentura AP.

Telefony iPhone se na celkových tržbách Applu podílely více než dvěma třetinami. Popularita iPhonů tak kompenzuje slábnoucí poptávku po počítačových tabletech iPad. Prodej iPadů se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil téměř o čtvrtinu na 12,6 milionu přístrojů, napsala agentura DPA.

Apple Watch jsou v prodeji

Minulý týden Apple zahájil prodej chytrých hodinek Apple Watch. Hodinky jsou prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu.

Hodinky po spárování s telefonem iPhone umožňují uživatelům například kontrolovat internetovou poštu, poslouchat hudbu či telefonovat. Cena hodinek začíná na 349 dolarech (zhruba 8800 korun), zájemci o luxusní verzi „Edition“ si však musejí připravit nejméně 10 tisíc dolarů (přes 250 tisíc korun).