Porsche krize nezlomila, loňské výsledky jsou rekordní

Porsche

Porsche Zdroj: ctk

Přes dobré výsledky loňského roku však dceřiná společnost Volkswagenu cítí postupující krizi v Evropě. Sází proto na rozšíření své obchodní sítě v Číně a na dalších vzdálených trzích.

Přední výrobce sportovních vozů loni zaznamenal rekordní zisk. „Rok 2012 byl nejúspěšnějším rokem dosavadní historie našeho podniku,“ uvedl ve Stuttgartu Matthias Miller, šéf společnosti Porsche, která od srpna loňského roku patří koncernu Volkswagen.

Firmě loni vzrostly tržby o 27 procent na 13,9 miliard eur, čistý zisk vzrostl z 1,46 miliardy eur v roce 2011 na 1,84 miliardy eur. Společnost Porsche loni vyrobila 143 096 vozů - bylo to o 22 procent víc, než v předchozím roce. Největší zájem u zákazníků loni vzbuzoval terénní vůz Cayenne.

Nejisté trhy

Ani Porsche se však „nemůže plně odstřihnout“ od hospodářského vývoje, konstatoval Miller. Jeho postavení na trhu proto v důsledku dluhové krize zůstává nejisté. Dlužnické země bývají často právě v době prohlubující se recese donuceny k „mimořádným úsporným opatřením“, posteskl si finanční šéf firmy Lutz Meschke.