„Posměch? Ne, lidi mi fandí“

Vladimír Komárek plave v ledové vodě už pětatřicet let.

Z domu vyběhne jen v plavkách, i když je mráz či sníh. Zamíří k Labi, skočí do ledové vody, uplave několik stovek metrů a zase běží zpět. Podivín? Ne. Otužilec Vladimír Komárek to dělá pro své zdraví.

„Začal jsem s tím před pětatřiceti lety. Rodiče měli chatu na Slapech a vídal jsem tam převoznici, která každý den dvakrát plavala ve studené vodě. Tak jsem si řekl, že když může ona, zkusím to taky. A už mi to zůstalo,“ říká šestapadesátiletý Komárek, který pracuje jako šéf softwarové firmy.

Labe má rád

Spatřit jej můžete i v Poděbradech. „Často sem jezdíme, máme tady dvě tety. Jsme tady s manželkou prakticky každý víkend nebo když máme dovolenou,“ tvrdí otužilec s trvalým bydlištěm v Praze.

Na poděbradské plavání však nedá dopustit. „Pravda, voda není kdovíjak čistá, ale není to nějaké chemické znečištění. Spíš je kalná kvůli bahnitému dnu. V Poděbradech plavu rád,“ říká Komárek.

Na břehu Labe už má i své publikum. „Často mi lidi mávají a fandí. A že by se mi někdo smál? S tím se naštěstí nesetkávám,“ říká Komárek.

Pokud je zrovna v hlavním městě, jde plavat do Vltavy v Bráníku. „Tam je to taky pěkné. A ještě mám rád Slapy, kde jsem začínal,“ popisuje otužilec svá oblíbená místa.

Rýma si nevybírá

Otužováním předchází nejrůznějším nemocem. „Určitě to zlepšuje imunitu. Ale to, že otužilci nebývají nemocní, je mýtus. Rýma či chřipka sednou na každého. Jen u nás mají rychlejší a příjemnější průběh.“

Jeho otužileckým rekordem je třicet minut ve vodě, která měla necelé dva stupně Celsia. „Čím je voda studenější, tím líp pro nás,“ tvrdí Komárek.