Potrápit favorita? To Kolín umí

Kolínští basketbalisté potrápili mistra a drží šesté místo. Poděbrady bojují o play-off.

Sedmnáct kol před koncem základní části nejvyšší basketbalové soutěže se kolínští hráči drží na lichotivé šesté příčce. Nymburk se oklepal z nezdarů z přelomu roku a Poděbrady zahájily útok na osmé místo zaručující play-off.

V poslední lednovou sobotu nabídl program sedmadvacátého kola Mattoni NBL polabské derby mezi Kolínem a Nymburkem. Domácí fanoušci, kteří vytvořili svému týmu bouřlivou kulisu, měli jistě v paměti zápas z úvodu sezony, kdy šestinásobného mistra notně potrápili a padli až po druhém prodloužení.

Jako v NBA

Kdo by čekal, že si Nymburk dá na svého soka větší pozor, musel být překvapen. Tři čtvrtiny duelu byli Kolínští Nymburku více než vyrovnaným soupeřem.

„Nepovedlo se nám bohužel udržet koncentraci po celých čtyřicet minut. Navíc jsme měli malou rotaci hráčů. A pokud chce někdo proti Nymburku uspět, musí mít alespoň osm hráčů s maximálním výkonem, a to jsme neměli,“ litoval po zápase trenér BC Kolín Predrag Benáček.

Přesto jeho svěřenci zůstávají v tabulce na výborném šestém místě, v což sami před startem ligy ani nedoufali.

Pro Nymburk byl zápas v Kolíně třetím v pěti dnech, proto byl trenér obhájců trofeje Muli Katzurin po vydřené výhře spokojen. „Jsem na své hráče hrdý, už proto, že se naše zápasová vytíženost začíná podobat zámořské NBA,“ uvedl izraelský trenér úřadujících šampionů.

Jeho svěřenci si připsali páté ligové vítězství v řadě a učinili tak přítrž nečekaným výpadkům z přelomu roku.

Chtějí do play-off

Na začátku roku to nevypadalo dobře ani s Poděbrady. Místa zaručující účast v play-off pomalu mizela v dáli. Ale s tím se Poděbradští nesmířili, porazili Brno a rázem se jejich hra změnila jako noc v den. Po famozním výkonu přehráli i favorizovaný Prostějov.

Mrzet je proto mohou dvě poslední zaváhání, když v Pardubicích a doma s Novým Jičínem padli až v závěru.

Přesto Karma ztrácí na osmou Opavu pouhé dva body. A to je nadějné.